В ООН закликали сторони протистояння в Казахстані шукати мирні шляхи розв’язання проблем

Дата: 07 Січня 2022
A+ A- Підписатися

Мішель Бачелет, верховна комісарка ООН із прав людини закликала сторони протистояння в Казахстані утриматися від насильства та шукати мирні шляхи розв’язання проблем.

Про це повідомляє “Радіо Свобод”а з посилання на коментар Мішель Бачелет з приводу протестів у країні.

Мішель Бачелет. Джерело: “Радіо Свобода”

Люди мають право на мирний протест та свободу висловлення поглядів. Водночас протестувальники, незалежно від того, наскільки вони розгнівані або скривджені, не повинні вдаватися до насильства“, – йдеться у заяві Бачелет.

5 січня в Казахстані проти учасників протестів застосовувалися гумові кулі, сльозогінний газ та шумові гранати, а увечері 6 січня – вогнепальну зброю. Влада та протестувальники заявили про загиблих.

За офіційними даними, по всій країні затримали понад 3000 учасників протестів. У Казахстані до 19 січня запроваджено надзвичайний стан.

Верховна комісарка ООН закликала звільнити всіх затриманих громадян, які намагалися реалізувати своє право на мирний протест. Вона нагадала, що сила має застосовуватися владою з дотриманням суворих вимог до необхідності та пропорційності. Що стосується летальної зброї, то вона має використовуватися лише як крайній захід проти конкретних осіб для усунення неминучої загрози смерті або серйозного поранення, стверджує посадовиця ООН.

Держави справді мають право оголошувати надзвичайний стан за певних обмежених обставин, але будь-який відступ від прав людини підпорядковується суворим вимогам необхідності та пропорційності. Деякі права, в тому числі право на життя, заборона на тортури та інше жорстоке поводження, а також право не зазнавати самовільного затримання, лишаються чинними за будь-яких обставин“, – заявила Бачелет.

Верховна комісарка ООН згадала про тотальне блокування інтернет-зв’язку в країні, який 5 січня був повністю відсутній по всьому Казахстану. Наразі інтернет в Алмати відсутній, в інших містах працює з великими перебоями.

Відключення інтернету, що фактично обмежує доступ людей до інформації… не є відповіддю на кризу, але загрожує розпалюванням насильства та заворушень. Я закликаю владу Казахстану забезпечити негайне та повне відновлення інтернет-послуг, які також мають життєво важливе значення для служб невідкладної медичної допомоги під час пандемії COVID-19″, – додала вона.

Нагадаємо, у Казахстані з 2 січня тривають акції протестів, їх спричинило підвищення цін на паливо. На тлі протестів уряд країни пішов у відставку, а президент Касим-Жомарт Токаєв перебрав на себе посаду очільника Ради нацбезпеки країни, яку мав би довічно очолювати Нурсултан Назарбаєв

До Казахстану вже прибули військові Росії та інших країн – членів організації Договору про колективну безпеку. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter