В окупованому Севастополі запроваджують обов’язковий масковий режим

Дата: 28 Квітня 2020
A+ A- Підписатися

Після виявлення нових випадків зараження COVID-19 у Севастополі самопроголошений тимчасовий виконувач обов’язків очільника міста Михайло Развожаєв видав указ про запровадження обов’язкового маскового режиму.

Про це повідомляється на сайті окупаційного російського уряду Севастополя.

“Сьогодні до указу губернатора буде додано, що масковий режим запроваджується під час відвідування магазинів, громадського транспорту тощо. Ми бачимо, що в Севастополі за останній тиждень ситуація стрімко розвивається. Які б заходи ми не вводили, з урахуванням приїзду громадян з несприятливих щодо епідситуації регіонів цього не досить. Ми бачимо, що режим порушується. Тому обов’язково запроваджуємо масковий режим у місцях масового перебування людей. На тих підприємствах, які відкриємо з 1 травня, масковий режим обов’язковий на вимогу Росспоживнагляду”, – сказав Развожаєв.

Нагадаємо, станом на 27 квітня Росспоживнагляд заявив про 115 випадків захворювання на COVID-19. Із них – 36 випадків у Севастополі та 79 в іншій частині півострова. 

Напередодні Кримська правозахисна група заявила, що рівень діагностування COVID-19 у Криму і Севастополі залишається низьким, отже, офіційні цифри про кількість випадків зараження новою коронавірусною інфекцією не відповідають дійсності.

У Кримській правозахисній групі нагадують, що за нормами міжнародного гуманітарного права Росія є державою-окупантом. Ст. 56 Конвенції про захист цивільного населення зобов’язує її за допомогою всіх наявних у неї засобів забезпечити й підтримувати діяльність санітарних і лікарняних установ і служб, охорону здоров’я та громадську гігієну на окупованій території Криму, що передбачає також профілактичні та превентивні заходи, необхідні для боротьби з поширенням епідемій.

На такі ж зобов’язання Росії вказала також Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова. Вона закликала Росію забезпечити населення півострова відповідним медичним обслуговуванням без жодної дискримінації за політичними поглядами, віросповіданням, расовими чи етнічними ознаками.

Правозахисники рекомендують уряду України інформувати громадян, які не мають реєстрації місця проживання на підконтрольній Україні території, про алгоритм їхніх дій у разі підозри на інфікування COVID-19. Водночас вони просять міжнародні організації та уряди демократичних країн моніторити ситуацію з поширенням коронавірусу в Криму та не дозволяти Росії використовувати її для зняття санкцій, що були запроваджені через окупацію Криму, порушення прав людини й норм міжнародного гуманітарного права. Окрім цього, вони рекомендують звернутися до Росії з вимогою виконувати рекомендації ООН і Ради Європи щодо запобігання поширенню COVID-19 у кримських місцях несвободи.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter