В окупованому Маріуполі залишилось більш ніж 11 тисяч школярів

Дата: 19 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

У тимчасово окупованому російськими військовими Маріуполі залишається 11 022 дітей шкільного віку. 

Про це розповів радник міського голови Петро Андрющенко

Фото: Mariupol City Council

Точну кількість школярів, які лишились у окупації, було неможливо підрахувати, але маріупольські посадовці припускали, що таких є від 10 до 15 тисяч. 

Дані про понад 11 тисяч школярів отримали з документів окупаційної адміністрації, до яких отримали доступ члени підпілля.

“Легко побачити тенденції розселення людей виходячи з наповнюваності шкіл. Не сюрприз, але найбліш щільне розселення на Східному в Лівобережному районі та ЖМР17-23 в Центральному районі. Всі інші – чорни плями війни”, – зазначає Андрющенко. 

Фото: Петро Андрющенко

У серпні окупаційна адміністрація у Маріуполі анонсувала відкриття 16 шкіл начебто після ремонту. Однак мінімум у чотирьох з них були голі стіни, а в одній – відсутній дах. У підсумку 1 вересня відкрили єдину вцілілу школу. Водночас на подвір’ї школи №48 палили українські книги, а біля школи №65 облаштовували склад боєприпасів. 

Маріупольські діти навчаються у три зміни, а уроки їм проводять у коридорах. Школярів змушують вчити російський гімн, в’язати шкарпетки російським солдатам та розповідають, що українці – “вигадана нацистами нація”.

Дітей у Маріуполі росіяни відправляли на “первиховання” у табори відпочинку. За час окупації до таких таборів встигло потрапити 2804 дитини, каже Андрющенко. 

Школа №66 у Маріуполі після авіаційного удару. Фото: Євген Сосновський

Маріупольські журналісти розповідали, що у місті залишається близько тисячі українських вчителів, більша частина з яких погодилась на співпрацю з окупантами. Освітян загарбники відправляли на так звані “курси підвищення кваліфікації”. 

Нагадажмо, що лише з вересня росіяни пошкодили або зруйнували майже 400 закладів освіти в Україні, а від початку вторгнення кількість пошкоджених закладів сягає понад 2,7 тисяч. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter