В окупованому Маріуполі хочуть ставити на військовий облік підлітків

Дата: 24 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

В Маріуполі російські окупанти хочуть ставити на військовий облік учнів 2007 року народження.

Про це пише Харківська правозахисна група (ХПГ).

Окупанти хочуть ставити на військовий облік підлітків в Маріуполі Ілюстративне фото з відкритих джерел

Відповідні розпорядження вже почали роздавати у Маріупольському районі, пишуть правозахисники.

Про незаконні дії окупаційних сил 22 грудня повідомила пресслужба Маріупольської міської ради у телеграм-каналі. У повідомленні уточнили, що підконтрольні окупантам установи видали подібний документ відділу освіти однієї з незаконних “адміністрацій”. Згідно з ним, з січня 2024 року усі учні 2007 року народження мають з’явитися до військкомату, аби стати на облік.

З огляду на це, в міськраді Маріуполя заявили про небезпеку мобілізації підлітків. Також у повідомленні уточнили, що раніше президент РФ Путін “доручив провести осінній призов росіян 2024 року з використанням єдиного реєстру військовозобов’язаних”.

Таким чином окупанти шукають можливості мобілізувати якомога більше людей, особливо — з окупованої території, переконані в Маріупольській міськраді.

У ХПГ нагадали, що відкрита, прихована й насильницька мобілізація, до якої вдається Росія на окупованих територіях, порушує міжнародне гуманітарне право. Зокрема, статтю 51 IV Женевської конвенції. Відповідно до неї, заборонено примушувати цивільне населення окупованої території служити в збройних (або допоміжних) силах держави-окупанта. Заборонений і будь-який тиск або пропаганда на користь добровільного вступу до армії.

Призов жителів тимчасово окупованих територій до лав загарбницької армії є черговим воєнним злочином Російської Федерації, наголосили правозахисники.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що в окупованому Маріуполі росіяни ще навесні нинішнього року почали примусово мобілізувати чоловіків 1996–2005 років народження.

Нагадаємо: якщо ви живете на окупованих територіях, ознайомтеся з інструкцією про те, що робити, якщо вас насильно призивають на війну. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter