В окупованому Маріуполі росіяни почали примусово мобілізувати чоловіків 1996–2005 років народження

Дата: 02 Травня 2023
A+ A- Підписатися

У тимчасово окупованому Росією Маріуполі окупаційна адміністрація розпочала роботу так званих “призовних комісій”. 

Про це повідомили в Маріупольській міськраді. 

Ілюстраційне зображення. Фото: krymsos.com

Новини про мобілізацію росіянами чоловіків у Маріуполі надходили й раніше. До прикладу, торік у вересні радник міського голови міста Петро Андрющенко розповідав, що перших примусово мобілізованих уже відправили на фронт. 

Втім, забирали чоловіків тоді не через “призовні комісії”, роботу яких розгорнули лише після видання російським терористом Денисом Пушиліним відповідного указу. “Призов” для маріупольців офіційно має тривати до серпня. Російські бойовики хочуть забрати на фронт чоловіків 1996–2005 років народження. 

Спочатку російські окупанти принесли на Донеччину війну, зруйнували її міста та села, вбили десятки тисяч мирних жителів, зробили їх заручниками обставин, а тепер хочуть зробити з них резервістів, аби кидати на фронт у якості гарматного м’яса”, – коментують ситуацію маріупольські посадовці. 

“Ухилянтам” окупаційна адміністрація обіцяє притягнення до “кримінальної відповідальності”. 

Примусова мобілізація на захоплених Росією територіях є порушенням статті 51 Женевської конвенції, але окупанти побудували на ній бізнес. Так, на Луганщині та Донеччині вимагають тисячі доларів за те, щоб не потрапити на фронт. 

Достеменно не відомо, скількох українців примусово мобілізували на війну проти України, але українські посадовці раніше казали про те, що лише на окупованій Луганщині під “мобілізацію” потрапило понад половину чоловіків. За оцінюванням правозахисників, може йтися про більш ніж 100 тисяч людей.

Щонайменше 23 тисячі з них загинули, а тому на окупованих територіях змушені відкривати нові кладовища. 

Нагадаємо, що якщо ви мешкаєте на окупованих територіях, то ознайомтеся з інструкцією про те, що робити, якщо вас насильно призивають на війну. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter