В окупованому Криму в незаконному “суді” склали адмінпротокол на дружину затриманого Ельдара Якубова через зроблене фото

Дата: 04 Березня 2024
A+ A- Підписатися

Незаконний “суддя” так званого “мирового суду” в тимчасово окупованому Сімферополі Іван Курський відмовив у клопотанні про виклик Ельдара Якубова в справі його дружини, на яку склали протокол за фото після судового засідання.

Про це громадському об’єднанню “Кримська солідарність” повідомив юрист Рустем Кямільов.

Айше Якубова

Повідомляється, що 17 січня Айше Якубова сфотографувала чоловіка в незаконному “Київському районному суді Сімферополя” після того, як закінчилося судове засідання. Судовий пристав їй зробив зауваження та попросив видалити фото, що вона одразу ж зробила. Однак на виході із суду жінку зупинили та склали на неї протокол за невиконання законного розпорядження пристава.

Тому сторона захисту просила викликати на допит як свідка Ельдара Якубова. За словами Кямільова, кримський татарин, на засіданні в справі якого було зроблене фото, “знає всі обставини”. Утім, як повідомляється, незаконний “суд” у цьому відмовив.

Водночас Курський викликав на допит молодшого “судового пристава” Севілю Луб’яну, яка склала адміністративний протокол на дружину політв’язня. На думку захисника Кямільова, у діях Айше Якубової не було жодного правопорушення.

“Вона не мала наміру не підкорятися вимогам пристава й одразу видалила фото”, – наголосив юрист.

Нагадаємо, 29 лютого о четвертій ранку окупаційні силовики ввірвалися до будинків шістьох кримських татар – Сейдамета Мустафаєва, Ельдара Якубова, Абдулмеджита Сейтумерова, Руслана Асанова, Аметхана Умерова та Ремзі Німетулаєва.

П’ятеро чоловіків – цивільні активісти та багатодітні батьки, а в Сейтумерова нещодавно народилася дитина. Абдулмеджит – рідний брат політв’язнів з Бахчисарая Османа та Сейтумера Сейтумерових, заарештованих у березні 2020 року та засуджених до 17 та 14 років позбавлення волі.

У вересні 2023 року так званий “слідчий з особливо важливих справ” незаконного “Управління ФСБ Республіки Крим” Віталій Власов відмовив Якубовій та дружині іншого фігуранта справи Феріді Халіловій у побаченнях з чоловіками.

17 січня 2024 року “суддя” так званого “Київського райсуду” також відмовила в скарзі на дії Власова.

За останніми даними Представництва президента України в Автономній Республіці Крим, Росія незаконно ув’язнила 186 громадян України. 123 з них – представники корінного кримськотатарського народу. Із загальної кількості політв’язнів 30 – арештовані, 138 – ув’язнені, 18 – без статусу.

Як відомо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну своєчасним постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості.

Раніше заступник голови МЗС України Андрій Мельник заявив, що Україна повинна негайно отримати в 10 разів більшу військову допомогу, ніж вона отримала від союзників дотепер, щоб завершити війну цього року.

4 березня 2024 року канцлер Німеччини Олаф Шольц знову відмовив Україні в переданні далекобійних ракет Taurus, необхідних для відновлення територіальної цілісності України відповідно до міжнародного права. Він пояснив такий крок тим, що ФРН має зберегти контроль над розгортанням цього озброєння, а це можливо лише за присутності на українській території німецьких солдатів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter