У Криму окупанти знову проводять одночасні масові обшуки та затримання

Дата: 29 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Рано вранці 29 лютого 2024 року окупаційні силовики обшукали помешкання чотирьох кримських татар – Ленура Якубова, Ізета Сайфулліна, Ідріса Юрдамова та Шевкета Кіямова у тимчасово окупованих Старому Криму та селі Журавки. Також росіяни обшукали мечеть міста Старий Крим. 

Про це інформує громадське об’єднання “Кримська солідарність”

Ізет Сайфуллін – імам незалежної мусульманської громади “Ескі Кирим”, а Ідріс Юрдамов є головою цієї громади.

За підсумками обшуків повідомляється про затримання Ленура Якубова та Ізета Сайфулліна, яких силовики РФ відвезли до будівлі відділу незаконного “МВС РФ” у тимчасово окупованому селищі Кіровське.

Незаконні “поліцейські” склали адмінпротокол щодо підприємця Ленура Якубова за статтею 20.3 КоАП РФ (“Пропаганда або публічне демонстрування нацистської атрибутики чи символіки, або атрибутики чи символіки екстремістських організацій, або інших атрибутики чи символіки, пропаганда чи публічне демонстрування яких заборонені федеральними законами”). Незаконний “Кіровський районний суд” призначив йому 14 діб арешту без конфіскації мобільного телефону.

Ленур Якубов

Також адмінпротокол вони склали й на іншого імама незалежної мусульманської громади “Ескі Кирим” Ізета Сайфулліна за статтею 5.26 КоАП РФ (“Випуск або розповсюдження релігійною організацією в межах місіонерської діяльності літератури, друкованих, аудіо- та відеоматеріалів без зазначення свого повного офіційного найменування або з неповним чи завідомо неправдивим маркуванням”).

Російські силовики не пропустили до затриманих у відділку “поліції” адвоката Еміля Курбедінова. 

“Стою біля входу до будівлі поліції у Кіровському. На прохідній. Телефонує черговий – не може комусь додзвонитися. Тут вони чи ні – не каже”, – розповів Курбедінов кореспондентові “Кримської солідарності”.

 

Після обшуку голова незалежної мусульманської громади “Ескі Кирим” Ідріс Юрдамов розповів “Духовне управління мусульман Криму” хоче поставити свого імама в мечеті.

 

Повідомляється, що вільних слухачів під будівлею незаконного “Кіровського районного суду” розігнав так званий начальник незаконного “відділу центру з протидії екстремізму” Руслан Шамбазов спільно зі співробітниками ОМОНу та затримав судового репортера “Кримської солідарності” Алі Сейтаблаєва.

 

Як повідомив Еміль Курбедінов, окупанти виписали Алі Сейтаблаєву повістку у “військкомат” та відпустили.

Раніше росіяни затримували журналіста під час роботи під незаконними “судами” та біля будинків кримських татар, де відбувалися обшуки. 

З чим були пов’язані обшуки та затримання, наразі не повідомляють. Російські силовики цю ситуацію не коментують.

Як відомо, з початку тимчасової окупації Криму Російська Федерація переслідує віруючих усіх конфесій, окрім Російської православної церкви та підконтрольного їй “Духовне управління мусульман Криму”.

Ініціатива “Трибунал. Кримський епізод” закликає кримчан повідомляти про переслідування та інші відомі факти порушень прав людини в Криму у свій чатбот. Також Кримська правозахисна група закликала кримчан надсилати документи та інші докази, які підтверджують скоєння злочинів в окупованому Криму.

Правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну своєчасним постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості.

Раніше заступник голови МЗС України Андрій Мельник заявив, що Україна повинна негайно отримати в 10 разів більшу військову допомогу, ніж вона отримала від союзників дотепер. Українська влада неодноразово закликала європейських партнерів інвестувати у свою безпеку, постачаючи Збройним силам України зброю своєчасно та в достатній кількості.

19 лютого 2024 року Інститут вивчення війни (ISW) заявив, що затримування з наданням західної безпекової допомоги Україні допомагають Росії розпочати наступальні операції одразу на кількох ділянках фронту, щоб чинити тиск на українські сили на кількох напрямках. 

20 лютого 2024 року міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що Україна не втратила б Авдіївку, якби “отримала всі артилерійські боєприпаси, необхідні для її захисту”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter