В окупованому Криму росіяни проводять рейди на залізничних станціях та автовокзалах – Генштаб

Дата: 15 Травня 2023
A+ A- Підписатися

У тимчасово окупованому Криму окупаційні силовики посилено перевіряють залізничні станції та автовокзали. Насамперед їх цікавлять кримські татари.

Про це повідомив Генеральний штаб ЗСУ ввечері 15 травня.

ФСБ РФ / ТАСС

“З метою посилення контролю за населенням у тимчасово окупованому Криму оперативними групами МВС та ФСБ РФ проводяться рейди по залізничних станціях та автовокзалах. У першу чергу перевірці підлягають кримські татари”, – мовиться в повідомленні.

Правозахисна ініціатива “Кримська ідея” на своїй фейсбук-сторінці підтвердила дані ЗСУ, що на вокзалах та автостанціях Криму проводяться вибіркові перевірки вмісту мобільних телефонів пасажирів.

Кримські правозахисники зафіксували вже кілька випадків, коли під час проходження контролю багажу на вході невідомі у цивільному вимагали у громадян України пред’явити документи та розблокувати мобільні телефони.

За даними правозахисної ініціативи, росіяни перевіряли переважно останні фотографії, листування у Вайбері та підписки на телеграм-канали. В одному випадку також було переписано ID телефону.

Перевірки мають вибірковий характер і пояснюються з боку окупантів “складними обставинами та підвищеними заходами безпеки”.

Крім того, Генштаб ЗСУ повідомляє, що віднедавна на тимчасово захопленій території Запорізької області особам, які погодилися співпрацювати з російськими окупантами, пропонують зафіксувати в письмовому вигляді відмову від громадянства України та прийняти російське. 

За даними українських військових, тим, хто відмовляється, загарбники погрожують звільненням з робочих місць із подальшим переслідуванням.

Напередодні голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров повідомив, що окупаційні військові перевіряють кожного, хто виїжджає з тимчасово окупованого Криму через незаконно споруджений міст, що сполучає півострів з Росією.

Правозахисна організація “Крим SOS” закликала кримчан дбати про свою безпеку в умовах посиленого тиску на жителів тимчасово окупованого Криму за проукраїнську позицію.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter