В Одесі блогерку вигнали з “бізнес-заходу” за прохання спілкуватись українською

Дата: 17 Червня 2024
A+ A- Підписатися

В Одесі місцеву блогерку Юлію Карабаджак попросили залишити “Вечір нетворкінгу” після того, як вона звернулася до спікера з проханням говорити українською мовою. Мовний омбудсман відреагував на цей інцидент і пообіцяв, що порушники будуть покарані.

ZMINA зібрала, що відомо наразі.

Інцидент стався 15 червня. Карабаджак розповіла у своєму інстаграмі, що спікери заходу спілкувалися російською мовою, а коли блогерка попросила їх говорити українською, їй відповіли, що “так удобнее”, і попросили “слушать суть, а не вот это”. Вона також зазначила, що в разі відмови спілкуватися державною мовою має бути хоча б перекладач. Після цього спікер попросив вивести її із зали. Інші учасники заходу відреагували на такі дії організаторів оплесками.

“Я знала, куди йду, й очікувала, що буде саме так. Тому я встала і сказала, що так далі не може продовжуватись. Мене вивели, я, по суті, нічого не змінила, але насправді це не кінець”, – зазначила Юлія.

Ця ситуація викликала значний резонанс у соціальних мережах. На цей випадок відреагував і уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

“Запросивши на захід людей, які вимагали забезпечити їхнє право на інформацію державною мовою, ініціатори “бізнес-заходу”, маючи іншомовних спікерів, порушили відразу декілька статей мовного закону і Кримінального кодексу. Це, на жаль, та проблема, яка все ще має місце у свідомості малочисельної когорти зросійщених сучасників”, – написав він у фейсбуці.

Мовний омбудсман наголосив, що цькувати за мову та виганяти з публічної події – це також предмет уваги правоохоронних органів.

“Реакція буде жорсткою. Порушники будуть покарані. Нікому не дозволено такі грубі зловживання по відношенню до громадян України. Сподіваюся і на реакцію місцевої влади, яка зобов’язана створити умови та, у випадку порушень, діяти і належним чином відреагувати”, – зауважив Кремінь.

Згодом організатор “Вечора нетворкінгу” Віталій Ступаєнко опублікував в інстаграм-сторис, що зникають, відео з вибаченням.

“Вчора на івенті сталася конфліктна ситуація, яка стосувалася мовного питання. Я хочу перепросити за те, що ми не допрацювали, хочу сказати, що це я як організатор повинен відповідати за такі питання і повністю є відповідальним. Перепрошую всіх людей, кого це зачепило, та Юлю, з якою в нас сталося непорозуміння. Ми адекватні українці, ми за Україну. Гарантую, що в майбутньому івенти будуть лише українською мовою”, – запевнив Ступаєнко.

Згодом він записав ще серію сторис українською мовою, у яких поділився своїми думками: мовляв, неможливо стати популярною та успішною людиною, якщо не помилятися. 

Раніше ZMINA писала, що від початку 2024 року до квітня на адресу уповноваженого із захисту державної мови надійшли 569 звернень про порушення мовного законодавства. 

Майже половина звернень традиційно стосується порушень у сфері обслуговування споживачів. З них 145 – відсутності української версії сайтів інтернет-магазинів та інтернет-представництв, 82 – порушень безпосередньо під час обслуговування та 46 – подання інформації про товари та послуги недержавною мовою.

Нагадаємо, що активісти добровільного руху “Простір свободи” представили порадник під назвою “Як захистити право на мову?”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter