В МЗС України відкинули тезу Орбана, що санкції неефективні

Дата: 23 Липня 2022
A+ A- Підписатися

У Міністерстві закордонних справ України відповіли контраргументами на заяви угорського прем’єр-міністра про нібито неефективність санкцій ЄС проти Росії і його заклики залишатися осторонь агресивної війни РФ проти України.

Коментар-відповідь Віктору Орбану опублікував речник МЗС Олег Ніколенко на своїй фейсбук-сторінці.

Володимир Путін та Віктор Орбан

Він вказав, що заяви прем’єра Угорщини про неефективність санкцій лунають на наступний день після візиту глави МЗС Угорщини до Москви, де він просив про більші об’єми постачання російського газу. 

“Санкції не похитнули Росію” – класичний приклад російської пропаганди. Санкції ефективні, вони суттєво зменшили здатність російської воєнної машини вести війну проти України. Надання Україні зброї рятує життя українців. Якби санкції і зброя були неефективні, в Кремлі не задіювали би шалені ресурси задля їхньої дискредитації, не намагалися би їх зупинити”, – наголосив Ніколенко.

Крім того, він підкреслив, що економічні проблеми у Європі почалися не через санкції, а через те, що Росія використовує свій вплив на ринку енергоресурсів як інструмент гібридної війни.

“РФ завдає ударів по Україні крилатими ракетами, а по Європі – захмарними цінами на газ. Це все – елементи одного російського плану, який має на меті підірвати мир та добробут в європейських країнах. Заплющуючи очі на злочини Росії в Україні, мир в Європі не відновити. Путін не зупиниться, допоки не зруйнує європейський порядок, заснований на демократичних цінностях. Марно сподіватися, що поступки або задобрювання спонукатимуть Кремль вгамувати свої агресивні апетити. Без миру та стабільності в Україні не буде миру та стабільності ні в Угорщині, ні в Європі загалом”, – підкреслив Олег Ніколенко.

Речник переконаний, що стратегія Європи має базуватися на спільних рішучих діях та єдності, щоб зупинити війну та притягнути Росію до відповідальності за її злочини. При цьому він подякував партнерам у ЄС з рішучу позицію. 

Разом ми обов‘язково переможемо Росію, навіть попри побоювання глави угорського уряду, що російська армія має "асиметричну перевагу.

Олег Ніколенко

Нагадаємо, Віктор Орбан у публічному виступі закликав до нової стратегії ЄС щодо війни РФ проти України, заявивши, що санкції провалилися, а Україна нібито ніколи не переможе. Він також заявив, що нападу Росії на Україну можна було би уникнути та що він вбачає у цьому провину західних союзників, які не пішли на вимоги Путіна всупереч інтересам України.

Нагадаємо, Російська Федерація під час повномасштабного вторгнення в Україну вчиняє геноцид проти українського народу, який супроводжується фільтрацією населеннявоєнними злочинами та злочинами проти людяності.  

За даними Головного управління розвідки Міністерства оборони, Кремль не збирається обмежувати свою військову агресію Сходом України і планує повне знищення України.

Із 24 лютого до 15 червня Управління Верховного комісара ООН з прав людини зафіксувало 4 452 випадки загибелі та 5 531 випадок поранень цивільного населення України після повномасштабного російського вторгнення. Серед загиблих – 1 712 чоловіків, 1 144 жінки, 107 дівчаток та 106 хлопчиків, а також 67 дітей та 1 316 дорослих, стать яких поки що невідома. Крім того, поранені 1 130 чоловіків, 785 жінок, 124 дівчинки, 163 хлопчики, а також 172 дитини та 3 157 дорослих, стать яких невідома. В ООН наголошують, що реальні втрати набагато вищі.

Руйнування у м. Тростянець, Сумська область

Повномасштабне вторгнення Росії в Україну змусило 6,5 мільйона людей утекти за кордон. За підрахунками Міжнародної організації з міграції (МОМ), понад 8 мільйонів стали внутрішньо переміщеними особами.

За даними президента України Володимира Зеленського, з початку повномасштабного вторгнення Росія незаконно депортувала 2 млн громадян України до різних регіонів своєї території.
 
Після обстрілів, зокрема Сергіївки на ОдещиніКременчука на ПолтавщиніЧасового Яру, неодноразових застосувань касетних боєприпасів у житлових районах Харкова, бомб, що розлітаються на сотні уламків, спричиняючи смерть та каліцтва цивільних, влада України закликає визнати Росію державою-терористкою та виключити з Радбезу ООН.
 
Перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джеппар напередодні закликала ООН підтримати створення трибуналу щодо злочину агресії Росії проти України. Вона наголосила, що якщо за злочини не карають, а винних не притягують до відповідальності, то вони будуть ще більшими. Джеппар переконана, що, навіть коли президент РФ Володимир Путін програє свою війну, бізнес із Росією має бути неможливим, доки винних не буде притягнуто до відповідальності за злочини в Україні.
 
За перші 100 днів неспровокованого повномасштабного вторгнення в Україну Росія заробила на експорті палива 93 мільярди євро. Основний покупець – країни Європейського Союзу.
 
Напередодні президент України Володимир Зеленський назвав неприйнятним таке тривале обговорення шостого пакета санкцій – у понад 50 днів. Голова МЗС України Дмитро Кулеба закликав країни ухвалити сьомий пакет санкцій, вказавши, що немає жодних раціональних пояснень для зволікання щодо ухвалення сьомого пакета.
 
Українська влада закликає своїх громадян бути агентами змін, використовувати свої контакти з іноземними громадянами, переконувати їх у підтримці України та важливості проукраїнської політики у відповідь на неспровоковану війну Росії. 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter