Майже чотири десятки правозахисних організацій з різних країн закликали Генасамблею виключити Росію з Ради ООН із прав людини

Дата: 06 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

Правозахисники з України, Вірменії, Азербайджану, Білорусі, Хорватії, Грузії, Норвегії, Польщі та Сербії закликають Генасамблею ООН виключити Росію з Ради ООН із прав людини.

Про це йдеться у відкритій заяві, яку, зокрема, підписав і Центр прав людини ZMINA.

Зал прав людини та Альянсу цивілізацій у Палаці Націй в Женеві, де засідає Рада. Фото: ООН

Після початку повномасштабного російського вторгнення в Україну із закликом виключити Росію з Ради виступили США та Велика Британія. Так, 5 квітня на засіданні Радбезу ООН постпред США при Організації Лінда Томас-Грінфілд заявила, що РФ “не має займати авторитетного місця в органі, єдиною метою якого є дотримання прав людини”, та додала – російське членство є не тільки виявом найвищого ступеня лицемірства, а й створює небезпеку, адже країна використовує Раду як платформу для брехливої пропаганди.

“Чергова брехня (щодо дій російських окупантів, зокрема, на Київщині. – Ред.), яку ми чуємо від російського представника, є ще одним доказом, що їм не місце в Раді ООН з прав людини”, – сказала вона. 

Правозахисники, які підписали звернення до Генеральної асамблеї ООН, наголошують, що дії Росії в Україні є частиною широкої та тривалої боротьби російської влади проти дотримання прав людини та правозахисників, а російський вплив у всьому регіоні перешкоджає демократичним перетворенням. Вплив цей проводить Росія, зокрема, завдяки діям Російської православної церкви Московського патріархату та радикальних ультраправих групувань.

“У Росії правозахисники та організації, які агітують за вільні та чесні вибори, дотримання прав жінок і прав релігійних, етнічних, сексуальних і гендерних меншин, а також ті, хто бореться з корупцією та погіршенням стану навколишнього середовища, стикаються з найбільшою загрозою з боку влади. Дійсно, робота правозахисників і організацій у Російській Федерації ще ніколи не була такою складною та небезпечною”, – говорять правозахисники. 

Під заявою поставили підпис уже майже чотири десятки організацій. 

Голосування щодо виключення Росії з Ради з прав людини ООН може відбутися вже цього тижня, 6–7 квітня. Для цього необхідна підтримка двох третин зі 193 членів Генеральної асамблеї. 

Останньою країною, яку виключали з Ради, була Лівія. Зробили це в лютому 2011 року. До такого кроку вдалися через насильство проти протестувальників з боку сил, лояльних до тодішнього лідера країни Муаммара Каддафі. Каддафі вбили в жовтні 2011-го.

Фото: ООН

Раду ООН з прав людини зі штаб-квартирою в Женеві створили у 2006 році на основі комісії, що діяла з 1946-го. Вона складається із 47 членів, яких обирають через Генеральну асамблею завдяки прямому таємному голосуванню за принципом географічного розподілу:

  • 13 місць для держав Африки;
  • 13 – для держав Азії;
  • 6 – для країн Східної Європи;
  • 8 – для країн Латинської Америки й Карибського басейну;
  • 7 місць для західноєвропейських і інших держав (включно зі США, Канадою й Ізраїлем).

Інші держави мають статус спостерігача. Раду очолює Верховний комісар ООН з прав людини, а члени Ради виконують свої повноваження протягом трьох років та не мають права на переобрання після двох поспіль термінів членства. 

Рада серед іншого проводить оцінку ситуацій у сфері прав людини в кожній з держав-членів ООН, а також надає експертні висновки та проводить консультації з тематичних питань у галузі дотримання прав людини.

У 2007 році ухвалили спеціальну процедуру розгляду скарг Радою, що дозволяє подавати як індивідуальні, так і колективні звернення. Детальніше про те, як це зробити, ви можете прочитати за покликанням.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter