“Просто уявіть цю кількість”: Зеленський розповів про 2 мільйони депортованих до Росії українців

Дата: 13 Липня 2022
A+ A- Підписатися

Від початку повномасштабного вторгнення Росія депортувала з України два мільйони людей. 

 Про це розповів президент Володимир Зеленський

Депортовані до Таганрогу українці. Фото: ЕРА

У травні кількість депортованих оцінювали в 1,2 мільйона, за даними тодішньої Уповноваженої Верховної Ради з прав людини Людмили Денісової.

“Просто уявіть цю кількість – 2 мільйони людей. Стільки наших людей уже вивезено до Росії. Кілька сотень тисяч дітей”, – сказав Зеленський у відеозверненні до учасників конференції “Азійське лідерство” в Сеулі.

Водночас президент додав, що точної кількості депортованих зараз ніхто не може назвати. 

“Усіх цих вивезених людей позбавляють засобів зв’язку, у них відбирають документи, їх залякують і намагаються розвезти по віддалених районах Росії, щоб їм було максимально складно повертатися додому, на батьківщину. Як ми потім зберемо наш народ з усіх тих місцин, куди людей примусово вивезли?” – каже Зеленський. 

У своїй промові Зеленський згадав і про так звані фільтраційні табори, де російські військові тримають цивільних: “Десятки тисяч людей там залишаються. Молоді жінки там зникають. Думаю, всі ви розумієте, що з ними там відбувається”.

Депортацію громадян України засудив й державний секретар Сполучених Штатів Ентоні Блінкен.

У своїй заяві він закликав Росію припинити цю діяльність, яка, за його словами, порушує Женевські конвенції.

“Незаконна передача та депортація осіб, які перебувають під захистом, є серйозним порушенням Четвертої Женевської конвенції про захист цивільних осіб і є воєнним злочином”, – сказав Блінкен.

Ентоні Блінкен

Держсекретар США вказав на те, що під час операцій із “фільтрації” окупаційні військові розділяють сім’ї, конфіскують українські паспорти та видають російські “в очевидній спробі змінити демографічний склад частини України”.

Серед людей, яких “відфільтрували”, є українці, яких вважають загрозливими через їх потенційну приналежність до українських військових, медіа, уряду та груп громадянського суспільства, додав Блінкен.

Серед іншого він процитував свідчення вцілілих, які стверджують, що російська влада переправила десятки тисяч людей до місць ув’язнення в Донецьку, контрольованому підтримуваними Росією бойовиками. Там, як повідомляється, багатьох піддають тортурам. За словами Блінкена, є свідчення про те, що деяких людей, які пройшли “фільтрацію”, стратили без судового розгляду.

Програма фільтрації, схоже, була спланована завчасно і відповідає подібним операціям, які Росія проводила в інших війнах, зокрема, в Чечні, зазначив він, додавши, що росіяни повинні бути притягнуті до відповідальності.

“Саме тому ми підтримуємо зусилля українських та міжнародних органів зі збору, документування та збереження доказів звірств”, – сказав він.

Як відомо, в червні до України вдалося повернути 44 дитини, яких російські військові депортували на територію РФ. 

Нагадаємо, коаліція “Україна. П’ята ранку”, до якої входить і Центр прав людини ZMINA, збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.

 Такими злочинами вважають:

  • умисні вбивства та заподіяння тяжких страждань;
  • катування і нелюдське поводження;
  • зґвалтування;
  • руйнування і привласнення майна, не спричинене військовою необхідністю;
  • примус цивільних чи військовополонених служити в збройних силах РФ;
  • використання населення як “живих щитів”;
  • депортація до Росії чи на окуповані нею території;
  • викрадення і незаконні арешти цивільних;
  • взяття заручників;
  • напади на військових, які припинили брати участь у воєнних діях;
  • віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста;
  • використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів);
  • використання отруйних речовин;
  • напади на релігійні й культурні установи;
  • розграбування суспільної та особистої власності тощо.

Надсилайте інформацію і докази про такі злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу warcrimeSOS.UA@gmail.com. Перед цим ознайомтеся з детальною пам’яткою, як робити це правильно.

Якщо у вас є дані про викрадення або страти активістів, волонтерів, журналістів, представників органів місцевого самоврядування, повідомте про них нам на адресу: tp@humanrights.org.ua.

Якщо ви бажаєте пройти навчання і долучитися до команди волонтерів коаліції “Україна. П’ята ранку”, які документують воєнні злочини, заповніть онлайн-форму.

Фотографія обкладинки: Getty Images

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter