В Києві рідні оборонців Маріуполя провели акцію “500 днів у російському полоні”

Дата: 27 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

У Києві на майдані Незалежності відбулася мирна акція на підтримку Маріупольського гарнізону, її мета – нагадати про оборонців Маріуполя, які вже 500 днів перебувають у російському полоні.

Про це 27 серпня повідомило “Суспільне”.

Джерело: “Суспільне”

Захід ініціювали родини військовополонених прикордонників Маріуполя, участь в ньому взяли близько 200 людей, пише видання.

Учасниця акції Наталія Матвійчук розповіла історію свого брата Артема. Для нього війна почалася “з першим відібраним сантиметром української землі”.

“Він хотів жити у вільній країні й знав, що завжди за цю мрію платять життям. Артем ризикував безліч разів задля безтурботного життя кожного з нас. Один рік, три місяці й одинадцять днів він перебуває у полоні. Попри все, я маю віру у нашу зустріч і за цю віру я дякую кожному воїну, хто саме в цей час боронить Україну”, – сказала вона.

Ще одна учасниця розповіла, що в полоні знаходиться її син. Такі акції важливі, щоб привернути увагу світової спільноти до України, переконана вона.

Про те, що громадська організація “Кордон” планує провести 27 серпня на майдані Незалежності мирну акцію, мета якої закликати владу звільнити з полону маріупольських прикордонників, ZMINA повідомляла 24 серпня. До об’єднання входить понад 200 сімей, рідні яких близько півтора року перебувають у російських в’язницях.

Нагадаємо, що російське міністерство оборони 16 травня повідомило про домовленість щодо вивезення поранених українських військових із заблокованого комбінату “Азовсталь” на окуповану територію Донеччини. Тоді перші автобуси з 264 військовослужбовцями, зокрема 53 пораненими, рушили до Новоазовська та Оленівки.

Згідно із заявами представників Міноборони України та Генштабу, повертати захисників “Азовсталі” додому планують через процедуру обміну. Володимир Зеленський повідомив, що евакуація тяжко поранених українських військовослужбовців з Маріуполя проводилася за участю ЗСУ, військової розвідки, Міжнародного комітету Червоного Хреста та ООН.

Однак вже наступного дня у Росії заявили про плани допитати українських військових у ростовському СІЗО, а також про ідею ухвалити заборону на обмін так званих “нацистських злочинців”. У Держдумі не приховували, що хочуть зробити це, аби унеможливити повернення українських захисників на батьківщину.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter