В Іспанії закрили виставку фотографа “Азову” Дмитра Козацького за нібито “нацистські” погляди автора

Дата: 16 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

В Іспанії Політехнічний університет Каталонії в Барселоні закрив фотовиставку з роботами пресофіцера полку “Азов”, захисника “Азовсталі” Дмитра “Ореста” Козацького за нібито нацистські погляди автора, експозиція демонструвалася з 18 жовтня до 13 листопада.

Про це університет повідомив у твіттері.

У бомбосховищі “Азовсталі”. Фото Дмитра Козацького

“Повідомляємо, що роботи були вилучені й що університет не знав про ідеологію особи, яка їх підписувала. Університет радикально відкидає нацизм та шкодує про ситуацію, що склалася”, – йдеться в повідомленні.

Сам Козацький 15 листопада написав у твіттері, що він жодним чином ніколи не підтримував і не підтримує жахливі дії Третього рейху та Гітлера.

“Тим паче що нині ми боремося з прямою наступницею нацизму у світі – Російською Федерацією”, – наголосив він.

Дмитро Козацький після полону росіян. Джерело: Instagram @libkos

Відомо, що скасування показу вимагав проросійський блогер Анатолій Шарій. Він закликав людей масово скаржитися на виставку, бо, на його думку, фотороботи Козацького містять “нацистські погляди”. До свого поста Шарій додав світлину Козацького, де кетчупом на піці зображувався нацистський символ.

Орест пояснив, що робив такі знімки, але лише з метою висміювання меседжів російської пропаганди про нацизм в Україні.

“Ці фотографії та дописи дійсно були мною опубліковані, але потрібно знати контекст… Не йдіть за російською пропагандою і не шукайте нацизму, там, де його немає”,наголосив він.

Нагадаємо, що в листопаді 2020 року СБУ відкрила кримінальне провадження щодо Шарія за статтею “Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України”. Зробили це після того, як на своєму ютуб-каналі блогер використав мапу України, на якій не було окупованих територій Криму і Донбасу.

На початку 2021 року СБУ оголосила підозру Шарію в межах кримінального провадження за статтями “Державна зрада” та “Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками”. 25 лютого того ж року блогера оголосили в міжнародний розшук.

Сам проросійський блогер ще 2012 року попросив притулку в Литві, після того як йому обрали запобіжний захід у справі про грубе порушення громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства. Йдеться про інцидент у травні 2011 року, коли він застосував вогнепальну зброю під час конфлікту з відвідувачем у ресторані MacDonalds у Києві.

Спочатку чоловік виїхав до Росії, а потім до Голландії, де попросив притулку. Але оскільки в його паспорті стояла литовська віза, згідно з Дублінською угодою голландська влада відправила його до Литви. Влітку 2012 року Шарій отримав статус біженця та посвідку на постійне проживання в ЄС.

За даними “Європейської правди”, 10 травня 2021 року Шарію анулювали всі документи та оголосили його персоною нон ґрата.

Блогера затримали 4 травня в іспанському місті Таррагона, де він мешкав на той час. Згодом іспанський суд відпустив його під підписку про невиїзд.

За даними ЗМІ, на початку жовтня 2022 року суд в Іспанії закрив справу про екстрадицію Шарія до України, оскільки, за даними правоохоронців, той залишив територію країни.

Дмитру Козацькому 26 років, він народився в Житомирській області. 2014-го, у 18-річному віці, покинув навчання в одному з польських вишів і поїхав на Майдан. Після Революції гідності вирушив захищати країну. Із 2015-го служить у Маріуполі. У 2017 році вступив до полку “Азов”.

20 травня, перед тим як потрапити в полон на “Азовсталі”, Козацький виклав свої фото в публічний доступ, дозволивши надсилати їх на конкурси. Він також оприлюднив відео про останній день українських військових на “Азовсталі”.

Відтоді від Козацького не було звісток кілька місяців. Але в серпні, після теракту в Оленівці, йому вдалося зателефонувати рідним. Як розповіла його сестра Дар’я Юрченко, Дмитро сказав, що здоровий, що зараз перебуває в Донецьку. Коли він говорив, поруч був “слідчий”, уточнила Дар’я.

Повернувся додому в межах обміну полоненими 21 вересня 2022 року.

За свої фото роботи відзначений першим призом у категорії “Преса / війна” престижного паризького фотоконкурсу The Prix de la Photographie, спеціальною нагородою польського конкурсу Grand Press Photo 2022.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter