Суд в Іспанії відпустив проросійського блогера Анатолія Шарія під підписку про невиїзд – ЗМІ

Дата: 05 Травня 2022
A+ A- Підписатися

Суд Іспанії відпустив проросійського блогера Анатолія Шарія, затриманого 4 травня, під підписку про невиїзд.

Про це повідомило іспанське видання El Pais.

Анатолій Шарій у Барселоні. Фото: Джоан Санчес / El Pais

У нього забрали документи та заборонили виїжджати з Іспанії до того, як Україна подасть документи на його екстрадицію.

Шарій зобов’язаний 1-го та 15-го числа щомісяця з’являтися до найближчого суду. Обмеження скасують, якщо за місяць Київ офіційно не подасть запит на екстрадицію підозрюваного.

Адвокатом Шарія, за даними ЗМІ, став Гонсало Боє, який захищав екслідера каталонських сепаратистів Карлеса Пучдемона.

Нагадаємо, що Шарія затримали 4 травня в місті Таррагона, де він мешкав. В Україні його підозрюють у скоєнні злочинів, передбачених статтями Кримінального кодексу України:

  • ст. 111 – “Державна зрада”
  • ст. 161 – “Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками”.

Судитиме Шарія український суд, коли проросійського блогера передадуть Україні.

За версією правоохоронців, блогер почав вести протиправну діяльність на шкоду нацбезпеці в інформаційній сфері 2012 року. Його метою були загострення і дестабілізація суспільно-політичної та соціально-економічної ситуації, розпалювання міжетнічних і міжконфесійних конфліктів.

У листопаді 2020 року СБУ відкрила кримінальне провадження щодо Шарія за статтею “Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України”. Зробили це після того, як на своєму ютуб-каналі блогер використав мапу України, на якій не було окупованих територій Криму і Донбасу.

На початку 2021 року СБУ оголосила підозру Шарію в межах кримінального провадження за статтями “Державна зрада” та “Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками”. 25 лютого того ж року блогера оголосили в міжнародний розшук.

16 лютого 2022-го президент України Володимир Зеленський підписав указ про накладення санкцій на фізичних та юридичних осіб, яким доповнив список підсанкційних осіб та посилив обмеження, зокрема, щодо Шарія та видання “Страна”.

Сам Шарій ще 2012 року попросив притулку в Литві, після того як йому обрали запобіжний захід у справі про грубе порушення громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства. Йдеться про інцидент у травні 2011 року, коли він застосував вогнепальну зброю під час конфлікту з відвідувачем у ресторані MacDonalds у Києві.

Спочатку Шарій виїхав до Росії, а потім до Голландії, де попросив притулку. Але оскільки в його паспорті стояла литовська віза, згідно з Дублінською угодою голландська влада відправила його до Литви. Влітку 2012 року Шарій отримав статус біженця та посвідку на постійне проживання в ЄС.

За даними “Європейської правди”, 10 травня 2021 року Шарію анулювали всі документи та оголосили його персоною нон ґрата.

20 березня 2022 року Рада нацбезпеки та оборони на час воєнного стану зупинила діяльність в Україні низки партій, які мають зв’язки з Росією, зокрема й Партії Шарія.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter