В Ірані стратили експосадовця з міністерства оборони, якого звинувачували у шпигунстві

Дата: 15 Січня 2023
A+ A- Підписатися

14 січня в Ірані за звинуваченням у шпигунстві стратили Алі Резу Акбарі, громадянина Ірану та Великої Британії. Переконливих доказів вини колишнього посадовця влада надати не змогла.

Про це повідомляє AP з посиланням на інформагентство Mizan.

Алі Реза Акбарі. Джерело: AP

Акбарі, який раніше працював у іранському міністерстві оборони, звинуватили у шпигунстві на користь британської розвідувальної служби MI-6. Переконливих доказів його провини  правоохоронці не надали. Натомість по телебаченню транслювалося відео з нібито зізнаннями Акбарі у скоєнні злочину проти національної безпеки. Місцеві активісти назвали його слова вимушеними зізнаннями.

Смертний вирок Акбарі викликав широкий міжнародний резонанс.

Напередодні заступник речника Держдепартаменту США Ведант Пател піддав жорсткій критиці рішення іранського суду про страту Акбарі.

 “Звинувачення проти Алі Рези Акбарі та його засудження до страти політично мотивовані. Ми дуже стурбовані повідомленнями про те, що Акбарі катували під час ув’язнення, застосовували наркотики, проводили багатогодинні допити і примушували до неправдивих зізнань“, – сказав Пател.

Джеймс Клеверлі, міністр закордонних справ Великої Британії також закликав Іран скасувати страту.

Іранський режим не повинен сумніватися – ми уважно стежимо за справою Алі Рези Акбарі“, – зазначив він.

У 1988 році Акбарі очолював переговори з припинення вогню між Іраном та Іраком після їхньої восьмирічної війни, тісно співпрацюючи зі спостерігачами ООН.

Акбарі, очевидно, заарештували ще 2019 року, оскільки він з того часу не з’являвся на публіці. Він керував приватним аналітичним центром, був близьким до Алі Шамхані, впливового високопосадовця служби безпеки Ірану. Ймовірно, що його смертний вирок пов’язаний із боротьбою за владу в апараті безпеки країни на тлі тривалих протестів.

Нагадаємо, в Ірані, де з вересня минулого року продовжуються антиурядові акції протесту, найближчим часом збираються стратити ще 109 протестувальників. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter