В Ірані продюсера та режисера фільму, який показали на Каннському кінофестивалі, засудили до тюремного увʼязнення

Дата: 17 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

Продюсера Джавада Норузбегі та кінорежисера Саїда Рустаї в Ірані засудили до шести місяців увʼязнення за те, що вони у 2022 році показали свій фільм на Каннському кінофестивалі.

Про це повідомляє The Guardian.

Саїд Рустаї. Фото: Valéry Hache/AFP/Getty Images

Фільм під назвою “Брати Лейли” у Каннах отримав нагороду Міжнародної асоціації кінокритиків. Стрічка розповідає про сімʼю, яка бореться з економічними труднощами в Тегерані. В Ірані вона заборонена.

Творців визнали винними у “сприянні пропаганді опозиції проти ісламської системи”. Їхній фільм нібито “порушив правила, потрапивши на міжнародні кінофестивалі без дозволу”, а режисер відмовився “виправити” його на прохання Міністерства культури Ірану.

Рустаї та Норузбегі відсидять приблизно по девʼять діб. Після цього пʼять років триватиме умовно-дострокове звільнення, протягом яких вони повинні відвідувати курси режисерів, що “плекають національні та етичні інтереси”, а також не матимуть права співпрацювати з іншими кіномитцями.

Вирок суду можна буде оскаржити.

Нагадаємо, на початку серпня Революційний суд Тегерана ухвалив обвинувальний вирок щодо двох іранських журналісток, які висвітлювали протести в країні. Саїде Шафіє та Насім Султан Бейгі засудили до 4,5 року ув’язнення. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter