Іранський суд відправив за ґрати двох журналісток, які висвітлювали протести в країні

Дата: 04 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

Революційний суд Тегерана ухвалив обвинувальний вирок щодо двох іранських журналісток, які висвітлювали протести в країні. Саїде Шафіє та Насім Султан Бейгі засудили до 4,5 року ув’язнення. 

Про це повідомляє Human Rights Activists News Agency (HRANA).

Джерело: en-hrana.org

Кожна отримала по три роки й сім місяців ув’язнення за “збори й змову проти національної безпеки” й по вісім місяців за “пропаганду проти режиму”. Крім того, їм загрожує дворічна заборона на вступ до громадських і політичних груп, а також заборона на виїзд із країни.

З іншої журналістки, Мернуш Ханзакі, суд зняв усі звинувачення.

“Human Rights Watch глибоко занепокоєні з приводу звинувачень, висунутих проти цих журналісток, за висловлення їхніх поглядів і за їхню професійну діяльність”, – йдеться в повідомленні.

HRANA зазначають, що під час засідання суддя обговорював публікації обвинувачених журналісток у соцмережах, що не було пов’язано зі справою. Також він розкритикував їхню позицію щодо носіння хіджаба.

Нагадаємо, наприкінці травня поточного року Революційний суд в Ірані почав закритий судовий процес над журналісткою Нілуфар Хамеді, яка висвітлювала торік вбивство силовиками за “неправильне носіння” хіджабу 22-річної курдки Махси Аміні.

Ще одною журналісткою, яку судять за розповідь про смерть 22-річної Аміні, є Елахе Мохаммаді. Її та Хамеді іранська влада торік називала “іноземними агентками”. 

Згідно з іранськими законами, їм може загрожувати страта.

Раніше ZMINA повідомляла, що у вересні 2022 року в Ірані почалися заворушення через смерть Махси Аміні. Вона впала в кому після того, як її затримала поліція моралі 13 вересня в Тегерані за нібито порушення закону, який вимагає від жінок покривати волосся хіджабом або носити хустку.

Загалом за час протестів в Ірані вбили щонайменше 481 людину, зокрема 64 неповнолітніх, а найближчим часом збираються стратити ще 109 протестувальників. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter