В Ірані посилили контроль за носінням хіджаба

Дата: 29 Червня 2024
A+ A- Підписатися

В Тегерані правоохоронці посилили контроль за носінням хіджаба. Кожного дня в столиці Ірану поліцейські машини зупиняють жінок на головних площах і перехрестях, шукаючи тих, хто не носить хіджаб або носить його недостатньо щільно.

Про це повідомляє Associated Press.

Фото: Reuters

У соціальних мережах зʼявилися відео, на яких видно, як жінок силоміць заштовхують у патрульні машини. Поліція не публікує даних про арешти,  місцеві ЗМІ також не приділяють цьому великої уваги, але питання широко обговорюється в Ірані.

За даними Amnesty International, вже тисячі жінок в Ірані отримали покарання за порушення закону, але багато з них продовжують носити хіджаби вільно або залишають їх накинутими на плечі під час прогулянок.

Ми знаємо, що поліція не хоче воювати з жінками, але вона під тиском. Рано чи пізно влада зрозуміє, що їм краще відступити“, – сказала Фатеме, 34-річна вчителька математики.

Зазначається, що нове посилення контролю, яке влада називає планом “Нур” (у перекладі з перської означає “світло”), почалося ще до загибелі президента Ібрагіма Раїсі в авіакатастрофі. Вважається, що той, хто переможе на президентських виборах в Ірані, впливатиме на його інтенсивність.

Нагадаємо, у квітні поточного року стало відомо, що в Ірані створять новий правоохоронний орган, який стежитиме за дотриманням правил носіння жінками релігійних хусток.

“Авторитарна теократія розв’язала повномасштабну війну проти всіх жінок на всіх вулицях країни, не з позиції влади, а через відчай”, – прокоментувала таке рішення влади увʼязнена іранська правозахисниця, лауреатка Нобелівської премії миру Наргес Мохаммаді.

ZMINA повідомляла, що у вересні 2023 року парламент Ірану ухвалив законопроєкт “Про хіджаб та цнотливість”, згідно з яким місцеві жінки можуть отримати десять років позбавлення волі за відмову носити хіджаб на вулиці.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter