В Індії компанія, пов’язана із головою “Роснєфті”, відвантажує мільйони барелів російської нафти – FT

Дата: 05 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Менш ніж за рік невідома індійська компанія Gatik стала одним із найбільших у світі судновласників, перевозячи російську нафту до Індії для “Роснєфті”.

Про це пише Financial Times.

Британське видання повідомляє, що із звичайного торгового центру Neptune Magnet Mall в Мумбаї за останні 18 місяців нізвідки виріс гігант міжнародних нафтових перевезень.

“Відколи Росія вторглася в Україну, компанія купила більше нафтових танкерів, ніж будь-хто інший, перетворившись з невідомого індійського судноплавного бізнесу на одного з найбільших світових судновласників”, – мовиться у статті.

Так, у 2021 році Gatik Ship Management володіла лише двома танкерами-хімовозами. До квітня, за оцінками експертів з судноплавства VesselsValue, вона придбала флот з 58 суден загальною вартістю 1,6 млрд доларів.

Походження та власність бізнесу залишаються загадкою, а його корпоративна документація – мізерною.

Цю групу зареєстрували як експортер в Індії 31 березня 2023 року, але вона не з’являється в офіційному корпоративному реєстрі Індії, наголошує FT.

Однією з важливих зачіпок є те, що Gatik ділить адресу в торговому центрі з зареєстрованою в Мумбаї компанією Buena Vista Shipping, ще однією маловідомою компанією, яка два роки тому повідомила про свої активи на суму у понад 100 тисяч доларів США.

Хто насправді є власником Buena Vista Shipping і хто фінансував стрімке розширення флоту Gatik, спантеличило нафтовий ринок. Але судноплавні брокери, аналітики та сировинні трейдери підозрюють зв’язок з її найбільшим клієнтом – російським нафтовим гігантом “Роснєфть”, наголошує газета.

Нещодавно придбаний флот Gatik використовувався переважно для транспортування нафти з Росії, переважно до портів Індії, свідчать дані відстеження танкерів.

Аналіз даних аналітичної компанії Kpler, який провело видання Financial Times, показує, що індійська група відвантажила щонайменше 83 млн барелів російської нафти та нафтопродуктів. Цього об’єму достатньо, щоб задовольнити загальний попит на нафту у Великій Британії протягом більш ніж двох місяців. Більша частина з них надійшла від “Роснєфті”.

Вважається, що загальні цифри є навіть більшими, аніж ті, що містяться в наборі даних Kpler.

“Після західних санкцій було неминуче, що російські нафтові компанії захочуть зайнятися судноплавством, і я думаю, що Gatik є яскравим прикладом того, що відбувається”, – сказав керівник відділу аналізу нафти в Kpler Віктор Катона.

“Компанія в країні, яка вважається дружньою до російської держави, з’являється нізвідки, купує величезну кількість танкерів менш ніж за рік і обслуговує майже виключно російське постачання”, – додав він.

Західні санкції на експорт російської нафти у відповідь на повномасштабне вторгнення РФ в Україну в лютому 2022 року повністю перекроїли світові нафтові ринки.

“Роснєфть”, підконтрольний Кремлю нафтовий лідер і найбільший виробник нафти в Росії, опинився в епіцентрі шторму.  Найбільші клієнти “Роснєфті”, Trafigura і Vitol, розірвали свої угоди з нею минулого року. Після запровадження санкцій Нью-Делі вирішив збільшити імпорт російської нафти, замість того, щоб самому запроваджувати санкції чи дотримуватися цінового обмеження, встановленого “Великою сімкою”.

“Саме в такому контексті з’явився Gatik. За підрахунками VesselsValue, яка відстежує продажі танкерів, з березня 2022 року Gatik придбала щонайменше 56 суден, у тому числі 13 лише в грудні, коли почалося ембарго ЄС на російську нафту”, – пише FT.

За словами Ребекки Галанопулос з VesselsValue, ці покупки зробили Gatik одним з найбільших власників танкерів у світі. “Для порівняння, з майже 14 000 діючих танкерів більшість з цих компаній — 1 361 — володіють менш ніж 10 танкерами; лише 20 компаній, включаючи Gatik, володіють 50 і більше танкерами”, — підкреслила вона.

Судна також відійшли в тінь. Ще наприкінці березня щонайменше 35 кораблів Gatik мали західну страховку, умовою якої є дотримання цінового обмеження на продаж російської нафти, запровадженого G7 у грудні минулого року.

Однак на початок квітня жодне з суден Gatik не було застраховане у жодного з визнаних великих постачальників послуг взаємного страхування.

“Старіючі судна чимраз більше у флоті Gatik перевозили сиру нафту по всьому світу, як свідчать судноплавні записи. Після придбання індійською групою компанія почала зосереджуватися на маршруті Росія – Індія.

Таким чином Gatik допоміг сприяти одному з найбільш значних зрушень у нафтових постачаннях за останні десятиліття. До війни в Україні Росія постачала менш як 1% нафти в Індію. Зараз на неї припадає близько 30 відсотків, згідно з офіційною статистикою торгівлі.

Нью-Делі публічно не докоряв Росії за вторгнення і натомість отримав вигоду від мільйонів барелів російської нафти, часто проданої з більшою знижкою, ніж іншим покупцям, мовиться у статті.

Точна природа відносин між Gatik і “Роснєфтью” незрозуміла: Buena Vista, де співробітник сказав, що Gatik був “частиною” групи, відмовилася відповідати на запити FT. Але відносини очевидно тісні, наголошує газета.

Індійські чиновники, які закуповують нафту для своїх нафтопереробних заводів, повідомили FT, що вони мали справу безпосередньо з “Роснєфтью”, а не через посередників. Крім того, вантажі тепер продаються на умовах “вартість, страхування і фрахт” – це означає, що “Роснєфть” відповідає за постачання нафти до порту.

Зареєстрованими директорами Buena Vista є громадяни Індії Умеш Суварна Васу і Джон Пінто Аньєло.

Усі судна Gatik, окрім двох, зареєстровані на компанії, зареєстровані у Республіці Маршаллові Острови, і власність цих компаній не є публічною.

Однак у статті 2016 року в російському журналі “Пионер”, присвяченій його любові до джазу, Сєчін лірично відгукнувся про один зі своїх улюблених колективів – “чудовий” кубинський оркестр Buena Vista Social Club.

“Чи то за збігом обставин, чи то навмисно, одне з суден у флоті Gatik називається Buena Vista. Ім’я його зареєстрованого власника на Маршаллових Островах: Social Club Inc”, – резюмує FT.

Як відомо, тоталітарна Російська Федерація під час свого повномасштабного вторгнення в Україну вчиняє геноцид проти українського народу, який супроводжується фільтрацією населеннявоєнними злочинами та злочинами проти людяності.  

Неспровокована війна Путіна призвела до численних глобальних криз: поставила під загрозу енергетичну та продовольчу безпеку, спричиняє інфляцію та зростання боргу в різних країнах.

У березні 2023 року речник російського диктатора Володимира Путіна Дмитро Пєсков заявив, що домовлятися про мир з Україною зараз неможливо, Росія продовжить воювати, щоб захопити українські землі. 

“Поки що жодних передумов для переходу процесу в мирне річище немає. Для нас абсолютним пріоритетом продовжує залишатися і залишатиметься завжди досягнення поставлених цілей. Наразі вони можуть бути досягнуті лише військовим шляхом”, – цитує Пєскова агентство РИА Новости.

З 24 лютого 2022 до 15 лютого 2023 року Управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ ООН) зафіксувало 21 293 випадки загибелі або поранення цивільних осіб в 1141 населеному пункті України: 8 006 загиблих і 13 287 поранених. В ООН наголошують, що реальні втрати набагато вищі.

За даними Офісу генпрокурора України станом на березень 2023 року, унаслідок військової збройної агресії РФ скоєно 72 тисячі воєнних злочинів. Загинули майже 10 тисяч цивільних осіб, понад 13 тисяч цивільних зазнали поранень. Понад 80 тисяч об’єктів цивільної інфраструктури зруйновані або пошкоджені.

Ірпінь, Київська область, 1 квітня 2022 року

За даними Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, Росія може утримувати на своїй та окупованих нею територіях понад 20 тисяч українських цивільних заручників. Крім того, країна-агресор незаконно утримує 180 кримських політв’язнів, серед яких 116 кримських татар. 

Повномасштабне вторгнення Росії в Україну змусило 6,5 мільйона людей утекти за кордон. За підрахунками Міжнародної організації з міграції (МОМ), понад 8 мільйонів стали внутрішньо переміщеними особами.

За підрахунками ООН, станом на середину серпня понад 3 мільйони громадян України були вивезені добровільно чи примусово на територію Росії з окупованих територій Сходу та Півдня України.
 
Сім’ї внутрішньо переміщених осіб зі Сходу країни тікають від конфлікту до Львова, 10 березня 2022 року

За оцінкою Світового банку, наразі для реконструкції України потрібно 411 млрд доларів.  

Перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джеппар напередодні закликала ООН підтримати створення трибуналу щодо злочину агресії Росії проти України. Вона наголосила, що якщо за злочини не карають, а винних не притягують до відповідальності, то вони будуть ще більшими. Джеппар переконана, що, навіть коли президент РФ Володимир Путін програє свою війну, бізнес із Росією має бути неможливим, доки винних не буде притягнуто до відповідальності за злочини в Україні.

2 травня 2023 року Верховна Рада України офіційно визнала рашизм державною ідеологією Росії та закликала парламентарів світу, ООН, ЄС та уряди демократичних країн підтримати засудження політики рашизму. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter