Верховна Рада офіційно визнала рашизм державною ідеологією РФ

Дата: 02 Травня 2023
A+ A- Підписатися

2 травня Верховна Рада України офіційно визнала рашизм державною ідеологією Росії та закликала ООН, ЄС та уряди демократичних країн підтримати засудження політики рашизму. 

Про це повідомив нардеп Олексій Гончаренко.

Фото: Громадське радіо

“Жорстока, неспровокована війна Росії проти України відкрила всьому світу реальну сутність політичного режиму Володимира Путіна як неоімперської, тоталітарної диктатури, яка дотримується найгірших практик минулого і втілює ідеї фашизму і націонал-соціалізму в сучасній версії російського фашизму”, – йдеться в пояснювальній записці до постанови.

За словами нардепа Гончаренка, у заяві Рада звертається до Організації Об’єднаних Націй, Європейського парламенту, Парламентської Асамблеї Ради Європи, Парламентської Асамблеї ОБСЄ, Парламентської Асамблеї НАТО, урядів та парламентів іноземних держав із закликом підтримати засудження ідеології, політики та практики рашизму.

Відповідну заяву сьогодні підтримав 281 народний депутат. Вони сподіваються, що документ дозволить згодом сформувати єдиний підхід міжнародних інститутів до російської політики, яка стала обґрунтуванням агресії проти України.

Фото: Олексій Гончаренко

“Ще у квітні минулого року я подавав законопроєкт про заборону рашизму, і зараз проголосована постанова. Важливе рішення! Треба називати речі своїми іменами”, – підсумував Гончаренко.

Відомо, що рашизмом називають політичний режим Володимира Путіна. У своїй назві термін поєднує два слова “Росія” та “фашизм”. 

Нагадаємо, що в Києві 27 лютого 2023 року відбулася презентація науково-публіцистичного видання “Заборонити рашизм”, у якій автори дали визначення цьому терміну як ідеології та суспільній практиці російського сьогодення. 

Слово поки не загальновживане, але, наприклад, торік у квітні, звертаючись до українців, президент Володимир Зеленський використав саме його, щоб описати те, що робить Росія в Україні.

Термін “рашизм” використовують і в самій Росії, однак не в негативному контексті. До прикладу, російський пропагандист Іван Охлобистін називав рашизм “живим тремтячим серцем”“ідеологією героя” та “вибором мудрого”

Раніше, у травні 2022 року, Роскомнагляд вимагав від Вікіпедії видалити статті англійською мовою про війну в Україні та “рашизм” – “2022 Russian invasion of Ukraine” та “Rashism”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter