Росія може незаконно утримувати понад 20 тисяч українських цивільних – Омбудсман

Дата: 18 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Росія може утримувати на своїй та окупованих нею територіях понад 20 тисяч українських цивільних заручників. Саме таку кількість заяв щодо викрадень та насильницьких зникнень українців на тимчасово окупованих Росією територіях отримав Офіс Омбудсмана.

Про це Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець розповів в інтерв’ю виданню “Українська правда”.

Фото: Українська правда

Я можу назвати кількість лише тих, хто офіційно звернувся до мене з числа їхніх родичів: ця цифра понад 20 тисяч осіб. Але насправді вона є більшою“, – додав посадовець.  

Лубінець вважає, що ця цифра не є остаточною, оскільки досі під окупацією перебуває частина території України. Зокрема, це частини Херсонської, Запорізької, Донецької та Луганської областей і півострів Крим. Родичі осіб, яких росіяни незаконно утримують у своїх катівнях, часто бояться звертатися до українських офіційних органів, вважає Омбудсман:

Вони розуміють, що навіть просте звернення до українського Омбудсмана буде використане російською окупаційною владою як підстава для того, щоб затримати, звинуватити в шпигунстві й поповнити обмінний фонд“.

За словами Лубінця, українці, які повертаються з полону, розповідають про постійний психологічний тиск із боку росіян. Зокрема, їм говорять: “Вас Україна не запитує. Ви Україні не треба. На вас відкрито кримінальне провадження”. Це робиться для того, щоб їхні рідні, які не бачать жодних результатів щодо їхнього звільнення, протестували проти бездіяльності влади.  

Вони хочуть таким чином, щоб хтось із військовослужбовців чи цивільних вийшов і на камеру розказав, яка Україна погана“, – каже Лубінець. 

Він додав, що вже кілька місяців особисто не спілкувався з російською омбудсманкою Тетяною Москальковою, оскільки поки не бачить у цьому потреби:

“Якщо результату немає, навіщо зустрічатися? Обмінятися листами, пропозиціями – будь ласка. Ми це робимо, для цього не потрібно особисто спілкуватися”.

За словами Лубінця, щоденна комунікація між ним та Москальковою відбувається через їхніх колег:

У нас виділені окремі співробітники: одна людина – з мого боку, одна людина – з її боку. Вони між собою спілкуються“. 

Нагадаємо, під час зустрічі в Анкарі, яка відбулася на початку січня, Уповноважений ВР України з прав людини Дмитро Лубінець та російська омбудсман Тетяна Москалькова обговорили репатріацію важкопоранених військових та повернення цивільних українців, зокрема дітей. Під час зустрічі не йшлося про “великий обмін” полоненими.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter