В Афганістані таліби відправляють до в’язниць жінок, які зазнали насильства

Дата: 15 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

Представники “Талібану” відправляють тих, хто зазнав насильства, у в’язницю “задля їхньої безпеки”, подібно до того, як місця несвободи використовувалися для розміщення людей з наркозалежністю й безхатьків у Кабулі.

Про це йдеться у звіті ООН про становище жінок в Афганістані.

Джерело: звіт ООН про становище жінок в Афганістані

Коли рух “Талібан” прийшов до влади 2021 року, в Афганістані діяли 23 державні центри або притулки для захисту жінок. Зараз вони всі ліквідовані, оскільки таліби “не бачать у них потреби”.

Влада Афганістану стверджує, що жінки мають бути зі своїми чоловіками або членами сім’ї чоловічої статі, а не в прихистках. Один з представників “Талібану” навіть назвав такі центри “західною концепцією”.

В уряді країни кажуть, що проситимуть чоловіків у родинах “взяти на себе зобовʼязання” не шкодити жінці, яка пережила насильство. Водночас тих, хто не має чоловіка або родича чоловічої статі, відправляють у вʼязницю “для їхнього захисту”.

В ООН назвали цю практику шкідливою для психічного та фізичного здоровʼя постраждалих.

Нагадаємо, що таліби захопили столицю Афганістану на тлі виведення військ США та НАТО в серпні 2021 року. Згодом вони заявили про “завершення війни” в країні.

7 вересня представники “Талібану” створили тимчасовий уряд в країні, яким керує один із засновників руху Мохаммад Хасан Ахунд.

20 серпня того ж року країну оголосили ісламським еміратом.

Відтоді в країні поновили жорсткі заборони та правила, які діяли 20 років тому, коли Афганістан також був під владою талібів. Саме тоді вони вперше запровадили обов’язкове носіння бурки для жінок.

Унаслідок зміни влади тисячі місцевих жителів були вимушені виїхати з країни.

Найбільше утисків зазнали афганські жінки: їм забороняють працювати, навчатися, займатися спортом, виходити з дому без супроводу чоловіків тощо.

Після приходу до влади “Талібану” рівень самогубств серед жінок у країні значно зріс. Офіційних цифр немає, однак за інформацією місцевих медіа, у 2022 році самогубство в Афганістані намагалися вчинити 188 жінок та 62 чоловіки. 

Раніше ZMINA повідомляла про те, що Пакистан почав депортувати на батьківщину афганських біженців та біженок, які не мають легальних підстав для перебування в країні. За словами правозахисників, через це у серйозній небезпеці опиняються жінки та дівчата, оскільки вони зазнають переслідувань та інших серйозних порушень прав людини з боку представників “Талібану”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter