В Афганістані залишились близько 50 українців

Дата: 16 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

В Афганістані, де владу захопили бойовики “Талібану”, залишаються близько 50 українців. 

Про це з посиланням на речника МЗС України Олега Ніколенка повідомляє BBC Україна.

Аеропорт Кабулу. Фото: Shakib Rahmani/AFP

15 серпня, коли таліби захопили столицю Афганістану Кабул, з країни евакуювали 80 осіб, зокрема 8 українців. Тоді вилетіли також громадяни Афганістану, Білорусі, Нідерландів, Хорватії і Таджикистану, які попросили про це Україну. 

Наразі з усіма українцями, які залишились в країні, підтримують зв’язок та з’ясовують, хто з них має бажання евакуюватись.

“Паралельно опрацьовуються можливі шляхи безпечної евакуації, у тому числі із використанням можливостей іноземних партнерів. Тримаємо ситуацію на особливому контролі”, – запевнив Ніколенко. 

З 16 серпня всі комерційні рейси з Кабула призупинили. Управління цивільної авіації заявило, що повітряний простір країни передали військовим, і закликало авіакомпанії, що виконують транзитні польоти через Афганістан, змінити свої маршрути. Адміністрація аеропорту у столиці попросила людей “не поспішати” до них, однак попри ці заяви, тисячі осіб намагаються вилетіти. Медіа повідомляють про загиблих, проте не уточнюють, від чого саме. 

Нагадаємо, що після захоплення влади “Талібаном” під загрозою опинились, зокрема, жінки, правами яких нехтують бойовики. З 1996-го та до 2001 року, коли вони контролювали владу в Афганістані, жінкам заборонили працювати, дівчатам дозволили вчитися лише до 8 років, а після настання цього віку вони не могли з’являтися на вулиці без супроводу чоловіків з числа найближчих родичів. 

Під заборону потрапив й одяг, який не покривав ніг, голови та рук. Порушниць правил бойовики страчували. Наразі з різних регіонів країни надходять повідомлення про поновлення цих заборон. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter