Ув’язнені в СІЗО на Миколаївщині та Херсонщині не мають повноцінного доступу до медичної допомоги

Дата: 17 Серпня 2018
A+ A- Підписатися

Доступ ув’язнених до медичного забезпечення є системною проблемою в СІЗО на Херсонщині та Миколаївщині.

Про це повідомляє прес-служба Омбудсмана.

Так, Уповноважена з прав людини Людмила Денісова відвідала Миколаївський слідчий ізолятор, де наразі перебуває 721 особа, з них троє неповнолітніх та 51 жінка. Медична частина не укомплектована – на 140 ув’язнених є лише один працівник, незважаючи на те, що серед ув’язнених є хворі на туберкульоз та ВІЛ. Більше того, відсутній рентгенолог, хоча є цифрове обладнання.

Співробітники медчастини розповіли про проблему із забезпеченням медикаментами – вони вимушені купувати їх за власний рахунок.

Омбудсман зазначила, що будівля закладу вже дуже стара та недоглянута, через це є проблеми з вентиляцією, каналізаційними трубами, що спричиняє плісняву і дуже неприємний запах. У камерах для чоловіків стоїть сморід від занедбаних туалетів, хоч і проводиться заміна труб на нові.

У Херсонському слідчому ізоляторі під час минулого візиту, 6 червня, було відкрите провадження через аварійний стан будівель. Було виявлено, що СІЗО, як і під час попереднього візиту, переповнене: наразі там перебуває 382 особи за можливості утримувати 300 осіб.

У медичній частині немає лікарів-інфекціоністів, терапевта, рентгенолога, лаборанта, не укомплектований штат фельдшерів і молодшої медичної сестри.

Завідувачка медичною частиною поінформувала, що ведеться співпраця зі СНІД-центром і Глобальним фондом та медчастина отримує препарати для антиретровірусної терапії. Але під час спілкування з ув’язненими виявилось, що немає можливості своєчасно проводити лабораторні обстеження ВІЛ-інфікованих. Вони скаржаться, що взагалі відсутній спеціалізований транспорт для перевезення хворих.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter