Увʼязнення на значні терміни за проукраїнську позицію: як в окупації працює “система правосуддя”

Дата: 10 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

Із 2014 року в Донецьку затримали кілька тисяч мешканців окупованих територій за звинуваченнями в “участі в терористичній діяльності” та “шпигунстві”. Насправді ж їх затримали за проукраїнську позицію. Більшість “засудили” до значних термінів увʼязнення, тоді як право на захист їм не забезпечили – адвокатів або не допускали, або призначали з когорти обраних.

Про це повідомляє Медійна ініціатива за права людини.

Фото: Слово і Діло

“Жорстоке затримання, “допит” з катуваннями, “обшук” та пограбування – за таким алгоритмом діяли і діють підконтрольні РФ формування в Донецьку, коли йдеться про звинувачення в шпигунстві чи проукраїнській діяльності цивільних. Зазвичай під час усіх етапів цього алгоритму ані затримані, ані їхні родичі не знають ні імен, ні прізвищ, ні посад тих, хто затримував. Не повідомляють рідним і про місце утримання людини, але завжди радять шукати адвоката”, – йдеться в повідомленні. 

Насправді “адвокатів”, яким на окупованих територіях дозволено надавати “правову допомогу” в цій категорії справ, дуже мало. Допускають до участі в політичних процесах узагалі одиниці. Всі вони в минулому українські адвокати, мають відповідні посвідчення, видані до 2014 року, але пішли на співпрацю з окупаційними адміністраціями.

Так, дружині затриманого Олександра Ю. порадили місцевого адвоката, який був одним з небагатьох, хто співпрацював з так званим “міністерством державної безпеки “ДНР”. За надання адвокатських послуг родина мусила одразу заплатити тисячу доларів. Проте, за словами жінки, жодних дій щодо правового захисту її чоловіка адвокат не здійснював, правову допомогу не надавав. 

Єдина корисна інформація, яку родичі отримали від “захисника”, – місце перебування Олександра. Так, їм підтвердили те, що перші місяці чоловік утримувався в Донецьку на території колишнього заводу ізоляційних матеріалів – в’язниці “Ізоляція”. Родичі переконані, що там він зазнавав катувань. Восени 2019 року Олександра перевели до так званого СІЗО “МДБ” на території виправної колонії № 97, де його утримують донині.

Адвокат жодного разу не зустрівся з Олександром, однак спілкувався з його рідними й запропонував їм внести прізвище Олександра до списків на обмін. Така “послуга” також платна, але вартість можна дізнатися тільки за умови позитивної відповіді.

Як зазначає Медійна ініціатива, діяльність такого адвоката – лише один приклад того, як в окупації працює “система правосуддя”. Свідків там не допитують, з матеріалами справи можна ознайомитися лише частково, а людей засуджують протягом одного засідання без розгляду справи.

Експерт Медійної ініціативи за права людини Андрій Яковлєв говорить, що поводження з Олександром та іншими цивільними, затриманими на окупованих територіях за проукраїнську діяльність, порушує закони та звичаї війни, а також Конвенцію про захист цивільного населення під час війни.

Цей міжнародний документ забороняє засудження та застосування покарання без попереднього судового рішення, ухваленого незалежним і неупередженим судом, який створено належним чином і який надає загальновизнані судові гарантії.

Нагадаємо, що росіяни хочуть провести “суд” над полоненими українцями в маріупольській філармонії. Це підтвердив ватажок так званої “ДНР” Денис Пушилін в ефірі пропагандистського російського телеканалу “Россия 1”. Напередодні його заяви в медіа ширили фотографії металевих кліток, які встановлюють прямо на сцені філармонії. У них збираються тримати “підсудних”. 

Спроба Росії “судити” українських військовополонених є воєнним злочином. Російське керівництво вже підтвердило плани “судити” 92 українців. Загалом же в РФ завели понад 1 300 кримінальних проваджень проти більш ніж 400 громадян України, зокрема принаймні 220 людей підозрюють у скоєнні “злочинів проти миру і безпеки людства”. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter