Росіяни хочуть провести “суд” над полоненими українцями в маріупольській філармонії: вже встановили клітки

Дата: 09 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

Так званий “суд” над українськими військовополоненими керівництво Росії збирається провести в будівлі філармонії в окупованому Маріуполі. 

Про це розповів ватажок так званої “ДНР” Денис Пушилін в ефірі російського телебачення.

Будівля філармонії в Маріуполі. Фото: фейсбук-сторінка philharmonicmariupol

Проведення “кремлівського Нюрнбергу” щодо полонених українців у Росії обговорюють з кінця квітня, і про ці плани, ймовірно, повідомляли Путіну незадовго до початку вторгнення.

За три дні до цього, 21 лютого, відбувалося засідання Радбезу РФ, на якому обговорювали питання визнання незалежності так званих “Л/ДНР”. Російська влада переконувала, що подію транслювали в прямому ефірі, однак у журналістів одразу з’явилися сумніви щодо цього. Питання, зокрема, викликав фрагмент із генеральним прокурором РФ Ігорем Красновим, в якому той іде від трибуни.

Сам виступ до “трансляції” не потрапив, але, ймовірно, саме в ньому Краснов розповідав про підготовку “трибуналу”.

До останнього підтвердження гіпотези, що проводитимуть “суд” у Маріуполі, не було, однак ватажок так званої “ДНР” Денис Пушилін підтвердив це в ефірі пропагандистського російського телеканалу “Россия 1”. Напередодні його заяви в медіа ширили фотографії металевих кліток, які встановлюють прямо на сцені філармонії.

У них збираються тримати “підсудних”. 

Судячи зі слів бойовика, “маріупольський трибунал” стане першим, але не останнім. 

“Можу точно підтвердити, що підготовка до трибуналу ведеться. Трибунал незворотній і один з перших буде в Маріуполі”, – сказав Пушилін.

Спроба Росії “судити” українських військовополонених є воєнним злочином. Російське керівництво вже підтвердило плани “судити” 92 українців. Загалом же в РФ завели понад 1 300 кримінальних проваджень проти більш ніж 400 громадян України, зокрема принаймні 220 людей підозрюють у скоєнні “злочинів проти миру і безпеки людства”. 

Так звані “суди” над українськими військовими вже проводять бойовики на окупованих територіях Донецької та Луганської областей. До смертної кари “засудили” трьох іноземців – контрактників ЗСУ, яких полонили під Маріуполем: Ейдена АслінаШона Піннера та Саадуна Брагіма. Нещодавно бойовики заявили про плани “суду” над ще п’ятьома іноземцями, які воювали в ЗСУ. 

ZMINA докладно пояснювала, чому псевдовироки є незаконними.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter