Росія хоче провести на окупованій частині України “кремлівський Нюрнберг” – ЗМІ

Дата: 26 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

Влада Росії планує оголосити про створення так званого “міжнародного трибуналу щодо України”, у межах якого збираються “судити” захоплених у полон посадовців, військових та активістів. 

Про це з посиланням на російського політолога, експерта з країн Центральної та Східної Європи Івана Преображенського повідомляє телеграм-канал “Можем объяснить”. Проєкт створили журналісти заблокованого в Росії видання “Открытые медиа”. 

Засідання Радбезу РФ, яке нібито відбувалося в Москві, 21 лютого 2022 року. Фото: kremlin.ru

За три дні до початку повномасштабного вторгнення в Україну, 21 лютого, відбулося засідання Радбезу РФ, на якому обговорювали питання визнання незалежності так званих “Л/ДНР”. Російська влада переконувала, що подію транслювали в прямому ефірі, однак у журналістів одразу з’явилися сумніви щодо цього.

Російський телеканал “Дождь” звернув увагу на те, що годинник міністра оборони РФ Сергія Шойгу під час нібито прямої трансляції двічі показував не той час, який мав би. Також на відео продемонстрували фрагмент із генеральним прокурором РФ Ігорем Красновим: у кадрі було видно, як він іде від трибуни, але його виступ не ввійшов до “трансляції”.

За словами Преображенського, саме під час виступу на Радбезі Краснов розповів про плани організувати “кремлівський Нюрнберг”:

“Не в сенсі суду над фашистськими злочинцями з оточення Володимира Путіна та ним самим (генпрокурором Красновим. – Ред.), а в сенсі організації публічного судилища, яке імітує міжнародний трибунал над українськими патріотами та владою країни, яких планували захопити російські окупаційні війська.

Володимир Зеленський не дістався окупантам. Не впіймали вони взагалі нікого з українського керівництва, навіть посадовця рівня мера великого міста. Але все ж таки зібрали, за наявними даними, кілька військових, яких оголосять націоналістами з нацбатальйонів, кілька діячів культури, які активно просували українську культуру та мову в маси, їх назвуть нациками”.

Напис “Путін, на тебе чекає Гаага” на дорозі навпроти російського посольства в Литві. Фото: Муніципалітет Вільнюса

Щодо мети організації такого процесу, експерт каже, що він, зокрема, потрібен російській владі, щоб випередити західні країни, які допомагають Україні розслідувати злочини російських окупаційних військ. Над таким розслідуванням працюють уже в 13 країнах.

“Когось на кшталт Зеленського поки що можна засудити заочно, а заразом усім гуртом визнати український режим злочинним”, – вважає Преображенський. 

Нині ідею того, що Україну треба визнати “терористичною державою”, у публічне поле в Росії почав просувати спікер російської Держдуми В’ячеслав Володін

Скриншот новини на сайті російського видання “РБК” з пропозицією Володіна визнати Україну “терористичною державою”

Преображенський також вважає, що оголошення про створення “кремлівського Нюрнберга” потрібно владі РФ ще й для того, щоб переконати російське суспільство в нібито перемозі Росії у війні з Україною. 

“До 9 травня вони цю виставу почнуть. Оголосять про трибунал, а судитимуть, звісно, на території самої України, у тій частині, яка поки що окупована російськими військами”, – вважає експерт. 

Після початку повномасштабного вторгнення Україна вже неодноразово виступала за створення трибуналу над РФ на зразок Нюрнберзького. На початку березня група юристів, що є визнаними фахівцями з міжнародного права, проголосила Декларацію про створення Спеціального трибуналу зі злочину агресії проти України, скоєного режимом Путіна. Це стало першим кроком на шляху створення механізму для міжнародної кримінальної відповідальності винних у цьому злочині. 

Невдовзі після цього Міжнародний суд ООН у Гаазі зобов’язав РФ негайно припинити війну проти України, однак російське керівництво заявило, що проігнорує це рішення. 

Раніше в колонці для видання ZMINA голова Центру прав людини ZMINA Тетяна Печончик пояснювала, чого не вистачає, щоб покарати Путіна та його посіпак.
 
Фотографія обкладинки: фейсбук-сторінка Дмитра Маркова 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter