Проголосили Декларацію про створення Спеціального трибуналу зі злочину агресії проти України

Дата: 04 Березня 2022
A+ A- Підписатися

Група юристів, що є визнаними фахівцями з міжнародного права, проголосила Декларацію про створення Спеціального трибуналу зі злочину агресії проти України, скоєного режимом Володимира Путіна.

Про це повідомляє юрист Микола Гнатовський та видання “Європейська правда”. 

Напис “Путін, на тебе чекає Гаага” на дорозі навпроти російського посольства в Литві. Фото: Муніципалітет Вільнюса

Проголошення декларації, за словами Гнатовського, є першим кроком щодо створення механізму для міжнародної кримінальної відповідальності винних у злочині агресії проти України.

“На юридичному фронті Україна активно використовує можливості наявної архітектури органів міжнародного правосуддя: Міжнародний суд ООН, Міжнародний кримінальний суд, Європейський суд з прав людини. Але нічого з цього, на жаль, не дає юридичної можливості притягти до відповідальності найвище керівництво держави-агресора за злочин агресії, який створив передумови для всіх інших міжнародних злочинів. Юрисдикція МКС щодо цього злочину має вкрай обмежений характер і за умов нератифікації Росією Римського статуту та поправок до нього не створює у Суду потрібної юрисдикції. Тому, подібно до Лондонської декларації 1942 року, яка заклала основу для Нюрнберзького трибуналу, сьогодні було проголошено Декларацію про створення Спеціального трибуналу зі злочину агресії проти України”, – пояснює він.

Авторитетний британський юрист Філіп Сендз, який представляв документ, запевнив, що з точки зору міжнародного права цей трибунал можуть створити за наявності політичної волі:

“Чи це можливо зробити? Так. Чи це буде зроблене? Тут є питання”, – цитує його слова “Європейська правда”

Українське МЗС раніше виступало за створення трибуналу над РФ на зразок Нюрнберзького. 

Нагадаємо, що в Україну вже виїхали слідчі Міжнародного кримінального суду.

Центр прав людини ZMINA, Українська Гельсінська спілка з прав людини, Truth Hounds, Ukrainian Legal Advisory Group збирають та систематизують воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення. Для майбутнього трибуналу повідомте нас про такі міжнародні злочини у вашому населеному пункті або районі на warcrimeSOS.UA@gmail.com. 

Ознайомтеся з детальною пам’яткою фіксації доказів злочинів проти цивільного населення.

Про втрати серед цивільних громадян та об’єктів від вторгнення Росії ви можете дізнатись у спеціальному тексті, який підготувала ZMINA. Ми періодично оновлюємо його. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter