Утримувана бойовиками в Донецьку Наталія Стаценко перебуває в критичному стані – Омбудсман

Дата: 13 Липня 2021
A+ A- Підписатися

Утримувана бойовиками в Донецьку Наталія Стаценко перебуває в критичному стані та потребує термінового лікування. 

Про це в телеграмі повідомила Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова

Наталія Стаценко

Наталію Стаценко затримали ще в липні 2019-го в Донецьку. Лікарку шкірно-венерологічного диспансеру з Макіївки звинуватили в шпигунстві. Як розповідав колишній бранець Станіслав Асєєв, жінку затримали після того, як бойовики отримали доступ до його сторінок у соціальних мережах. 

“Вона була кинута на підвал тільки за те, що спілкувалася зі мною. У цієї жінки зараз колосальні проблеми зі здоров’ям: їй потрібна операція на хребті. Ми неодноразово порушували це питання в ТКГ, сформували список з 11 людей, яким дійсно потрібна термінова медична допомога, і запропонували звільнити з гуманітарних міркувань”, – розповідав він.

Перші місяці Стаценко тримали в таємній в’язниці бойовиків “Ізоляція”, а потім перевели в СІЗО №5 Донецька. Весь цей час рідні не бачили жінку, однак згодом її батько від колишніх заручників дізнався, що до Наталі застосовували психологічний тиск, внаслідок чого вона перебуває в пригніченому стані.

За словами Омбудсмана, в ув’язненні в Стаценко загострилися хронічне захворювання спини, що супроводжується значним порушенням статико-динамічних функцій хребта. Через погіршення стану здоров’я українки Денісова звернулася до керівництва Міжнародного комітету Червоного Хреста в Україні та субделегації Червоного Хреста в Донецьку, щоб вони терміново відвідали Стаценко в СІЗО та сприяли її негайній госпіталізації.

Територія “Ізоляції”, де тримали Стаценко та інших українських політв’язнів. Фото: телеграм-канал “Донецкий тракторист”

Окрім цього, 30 серпня в справі Стаценко має відбутися так зване “судове засідання”, на яке Денісова просить приїхати представника Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, щоб той стежив за дотриманням процесуальних прав жінки.

На початку року в медіа з’явилась інформація про те, що Стаценко потрапила до списку обміну, який мав відбутися за посередництва підозрюваного в держзраді депутата і кума президента Росії Володимира Путіна Віктора Медведчука. Однак тоді процес зірвався. 

Формат передання, коли полонених мав забрати Медведчук, обурив членів ТКГ у Мінську та українське МЗС, яке назвало це “ударом по Нормандському формату”. Медведчук уже не вперше стає  дотичним до теми політв’язнів. У 2019 році він разом з депутатом від ОПЗЖ Вадимом Рабіновичем відвідав Миколу Карпюка та Станіслава Клиха в московському СІЗО “Лефортово”. Тоді політики подарували Карпюку, якого російські силовики незаконно утримували з 2016 року і катували в ув’язненні, сало та хліб. 

Нагадаємо, що, за даними Омбудсмана, на території ОРДЛО бойовики досі утримують 251 українця. Через те що монітори та правозахисники не мають доступу до місць несвободи на окупованих територіях, інформацію про життя в’язнів там складно оцінити. Однак наявні повідомлення вказують на те, що живуть вони в нелюдських умовах. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter