У ТКГ кажуть про зрив передання полонених з ОРДЛО: кого планували повернути?

Дата: 22 Січня 2021
A+ A- Підписатися

Процес передання полонених, яких утримують бойовики на Донбасі, зірвався. 

Про це повідомив глава української делегації в Тристоронній контактній групі Леонід Кравчук в ефірі 5 каналу. 

Уперше інформація про передання полонених бойовиками осіб з’явилася 17 січня. Уже через декілька днів її підтвердила Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова. Вона зазначала, що в межах операції планують передати дев’ятьох в’язнів, однак ні імена цих людей, ні точні дати повернення Омбудсман не називала. 

Формат передання, коли полонених мав забрати посередник, а саме народний депутат і кум президента Росії Володимира Путіна Віктор Медведчук, обурив членів ТКГ у Мінську та українське МЗС, яке назвало це “ударом по Нормандському формату”.

21 січня пресслужба ОПЗЖ опублікувала звернення Медведчука до глави Служби безпеки України Івана Баканова, в якому він просить видати йому дозвіл на в’їзд на непідконтрольну територію. У листі він повідомив, що хоче перевести через КПВВ чотирьох жінок: Наталію Стаценко, Світлану Довгаль, Наталію Савченко та Катерину Котенко.

Наталія Савченко. Фото: Ґрати

За даними Медійної ініціативи за права людини, усіх чотирьох жінок тримають в ув’язненні вже декілька років. Так, Наталію Стаценко затримали у липні 2019-го у Донецьку. Лікарку шкірно-венерологічного диспансеру з Макіївки звинуватили у шпигунстві. За словами колишнього бранця Станіслава Асеєва, Стаценко затримали після того, як бойовики отримали доступ до його сторінок у соціальних мережах. 

“Вона була кинута на підвал тільки за те, що спілкувалася зі мною. У цієї жінки зараз колосальні проблеми зі здоров’ям: їй потрібна операція на хребті. Ми неодноразово піднімали це питання в ТКГ, сформували список з 11-ти людей, яким дійсно потрібна термінова медична допомога і запропонували звільнити з гуманітарних міркувань”, – цитують слова колишнього в’язня правозахисники. 

Світлана Довгаль. Фото: Ґрати

Світлану Довгаль затримали у липні 2019 року у Донецьку та також обвинуватили у шпигунстві. Після початку окупації жінка виїзжала до Києва, шукала роботу, але згодом повернулась до Донецька та працювала адміністратором у готелі “Вікторія”, який вважається “державним готелем “ДНР”. Майже весь час Довгаль утримували на “Ізоляції”, де її бачили інші заручники.

“Після того, як її привезли у камеру, дали аркуш – щось писати. За добу забрали. А коли ввечері повернули, вона ледь зайшла – була уся у синцях. Потім кинули у підвал. У Світлани цукровий діабет”, – розповіла про жінку одна з колишніх заручниць.

Мешканку міста Стаханов Луганської області Катерину Котенко у грудні 2019 року бойовики “засудили” за шпигунство на користь України на 12 років. Її визнали винною у сприянні діяльності іншого місцевого жителя, однак колишні заручники розповідають, що Котенко потрапила у заручники випадково, адже її побачили поряд з працівником СБУ у кафе на підконтрольній уряду України території.

Катерина Котенко. Фото: Ґрати

Щодо Наталії Савченко, то правозахисникам відомо, що вона родом з Луганська, де працювала лікаркою-гінекологинею в одній з лікарень. Від початку конфлікту вона пішла медичкою у батальйон представників НЗФ “Зоря”. Затримали її у 2017 році та звинуватили у сприянні СБУ у ліквідації “начальника управління народної міліції” “ЛНР”, автомобіль якого підірвали у лютому 2017-го.

“Насправді, Савченко була однією з трьох жінок, які проходили по цій справі. Вона опинилась на місці події та надавала медичну допомогу одному з бойовиків, яких “ЛНР” також підозрювала у “держзраді”. Перші сім місяців жінку утримували у підвалі “МГБ” “ЛНР” під чужим прізвищем”, – розповіли правозахисники.

Наразі, за даними голови ТКГ Кравчука, процес передання чотирьох браниць зупинився. 

“Це питання вже зупинилося, і дуже просто. Той літак, який мав привезти людей, не вилетів. Не тому, що немає палива чи ще чогось. Виникає просте запитання: хто летить у літаку? Ці люди мають паспорти? Вони внесені до відповідного реєстру? Це ж не просто подорож на конях – це дуже далека, причому міждержавна дорога. Спочатку вони летять із Донецька до Ростова-на-Дону, потім із Ростова-на-Дону до Мінська, а потім із Мінська в Україну. Це вже нездійсненне питання”, – сказав він.

Відомо, що кум президента Росії Віктор Медведчук уже не вперше стає  дотичним до теми політв’язнів. У 2019 році він разом з депутатом від ОПЗЖ Вадимом Рабіновичем відвідав Миколу Карпюка та Станіслава Клиха в московському СІЗО “Лефортово”. Тоді політики подарували Карпюку, якого російські силовики незаконно утримували з 2016 року і катували в ув’язненні, сало та хліб. 

Нагадаємо, що, за даними Омбудсмана, на території ОРДЛО бойовики досі утримують 251 українця. У 2020 році відбувся лише один обмін, під час якого 20 полонених передали Україні, а 18 осіб, яких звинувачували в різних злочинах в Україні, передали проросійським бойовикам. Четверо з них відмовилися повертатися на окуповані території. 

До цього обмін відбувся в грудні 2019 року. Тоді на підконтрольну уряду територію повернулося 76 громадян, зокрема 12 військовослужбовців, які перебували в полоні бойовиків. 

Фотографія обкладинки з відкритих джерел 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter