Усі країни–учасниці МКС мають виконати ордер на арешт Путіна – віцепрезидентка Єврокомісії

Дата: 20 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Усі країни–учасниці Міжнародного кримінального суду мають виконувати ордер на арешт Володимира Путіна, що був виданий у зв’язку із діями президента РФ та його уповноваженої з прав дитини Марії Львової-Бєлової з організації насильницької депортації українських дітей.

Про це заявила віцепрезидентка Європейської комісії Вера Юрова під час пленарного засідання Європарламенту щодо насильницької депортації українських дітей та виконання ордера Міжнародного кримінального суду на арешт Володимира Путіна. 

Віцепрезидентка Європейської комісії Вера Юрова під час пленарного засідання Європарламенту. Фото: пресслужба Європарламенту

“Більшість дій з депортації або насильницького вивезення дітей з України були здійснені в контексті акту агресії російських військових сил проти суверенітету та територіальної цілісності України, що розпочався ще у 2014 році. На основі ордера на арешт МКС може передавати вимогу щодо арешту та видачу до будь-якої держави або території, де вказані особи можуть бути знайдені, і вимагати співробітництва з боку цих країн в питанні арешту та видання підозрюваних”, – зазначила Юрова.

За її словами, всі держави–учасниці МКС, включно з усіма країнами–членами ЄС, мають зобов’язання виконувати такі запити на арешт та видання.

Юрова зауважила, що дії Росії з депортації українських дітей демонструють намір РФ назавжди вилучити цих дітей з України. Російська реакція на ордери, які були видані офісом прокурора МКС, вкотре продемонстрували неповагу Росії до міжнародного права та порядку, що оснований на правилах.

При цьому віцепрезидентка Єврокомісії нагадала, що ЄС вже визнав чинність ордера на арешт Володимира Путіна та Марії Львової-Бєлової та вітатиме будь-які подальші кроки з забезпечення повної відповідальності винних за воєнні злочини та за інші важкі злочини, скоєні під час агресивної війни Росії проти України, на підставі застосування міжнародного права.

За офіційними даними української влади, за рік війни Росія депортувала з України понад 19 тисяч дітей. З них 4390 вихованців спеціальних дитячих закладів – дітей-сиріт, напівсиріт або дітей, позбавлених батьківського піклування. За даними з відкритих джерел у РФ, росіяни вивезли 744 тисячі дітей.

Українських дітей розміщують у 57 регіонах РФ, зокрема в Сибіру. Деякі з дітей, яких вдалося повернути до України, розповіли про знущання та погрози відправити до божевільні.

Нагадаємо, 17 березня Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна та російської уповноваженої з прав дитини при Путіні Марії Львової-Бєлової. У заяві суду йдеться, що їх підозрюють у воєнному злочині незаконної депортації дітей з України до Російської Федерації. Німеччина вже пообіцяла заарештувати Путіна, якщо він приїде. 

Зараз в Україні експерти ОБСЄ збирають дані щодо депортації дітей до РФ.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter