Прокурор та судді МКС, які погодились арештувати Путіна, стали “підозрюваними” в Росії

Дата: 20 Березня 2023
A+ A- Підписатися

У Росії слідчий комітет порушив справу щодо прокурора та суддів Міжнародного кримінального суду, які оголосили про згоду заарештувати Володимира Путіна та тамтешню уповноважену з прав дити Марію Львову-Бєлову за підозрою в скоєнні воєнних злочинів.  

Про це повідомили в російському відомстві. 

Будівля МКС

Прокурору Каріму Ахмад Хану та суддям Томоко Акані, Розаріо Сальваторе Айталі та Серхіо Херардо Угальде Годінесу в Росії закидають: 

  • притягнення явно невинуватого до кримінальної відповідальності, поєднане з незаконним обвинуваченням особи в скоєнні тяжкого або особливо тяжкого злочину;
  • готування до нападу на представника іноземної держави, який користується міжнародним захистом, з метою ускладнення міжнародних відносин. 

У Росії вважають, що Путін перебуває під захистом Конвенції про запобігання і покарання злочинів проти осіб, які користуються міжнародним захистом. У МКС ці новини не коментували. 

Це не вперше, коли на суддів МКС тиснуть влади деяких країн. До прикладу, США, влада якої не визнає повноваження суду, вводила санкції щодо суддів, коли ті почали розслідувати можливі злочини в Афганістані. За даними Місії ООН в Афганістані (UNAMA), союзні сили в країні вбили більше цивільних, ніж “Талібан”.

У відповідь на це в МКС нагадали, що є “інстанцією останньої надії для потерпілих від геноциду, злочинів проти людяності, воєнних злочинів та злочинів агресії, які шукають правосуддя в країнах, де воно стало недоступним”. 

Санкції із суддів зняли, однак досі, за даними журналістів, через позицію щодо МКС міністерство оборони США перешкоджає адміністрації президента передавати до суду докази щодо російських злочинів в Україні.

Нагадаємо, що Путіна та Львову-Бєлову зобов’язані арештувати у 122 країнах світу. У ЄС та ПАР, куди російський президент має поїхати цього року, вже “взяли до відома” це. 

Фотографія обкладинки: Andrey Rudakov / Bloomberg

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter