МКС розслідуватиме можливі міжнародні злочини в Афганістані

Дата: 05 Березня 2020
A+ A- Підписатися

Апеляційна палата Міжнародного кримінального суду (МКС) дозволила прокурору цього суду розпочати розслідування можливих воєнних злочинів та злочинів проти людяності в Афганістані.

Прокурорка МКС Фату Бенсуда

Як пише The Guardian, рішення суду, ймовірно, розлютить адміністрацію Дональда Трампа, яка раніше засуджувала запити прокурорки Фати Бенсуди перевірити, зокрема, дії американських солдатів в Афганістані.

Минулого року МКС відхилив клопотання Офісу прокурора про розслідування, не вірячи в його успіх, оскільки США, Афганістан і “Талібан” навряд чи співпрацювали б зі слідством.

Нагадаємо, державний секретар США Майкл Помпео заявив про запровадження санкційної політики проти співробітників МКС, які розслідуватимуть підозру в скоєнні міжнародних злочинів. США скасовувала дію своїх віз та відмовляла у видаванні нових працівникам гаазького суду. Пізніша Фата Бенсуда підтвердила анулювання її візи.

Таке рішення американців різко розкритикувала Коаліція за Міжнародний кримінальний суд. Правозахисники вважають, що в такий спосіб уряд президента Дональда Трампа хоче перекрити доступ жертв в Афганістані до правосуддя.

Представниця неурядової організації “Немає миру без справедливості” Елісон Сміт назвала залякування з боку Помпео протидією у відправленні правосуддя та помстою тим, хто виконує свої обов’язки.

“Як США можуть вимагати поваги до своїх рішень, коли водночас вони зневажають 122 країни, які вирішили приєднатися до Міжнародного кримінального суду, зокрема й Афганістан?” – дивується вона. 

“Така атака на суд та кричуща спроба залякати незалежних суддів свідчить про неповагу до верховенства права, яку публічно демонструє вдома адміністрація Трампа. Ми закликаємо США діяти як демократія, а не як диктатура, а МКС надіслати чітке повідомлення, що він не зазнаватиме цькувань”, – додала Кетрін Галлахер, старша адвокатка базованого в Нью-Йорку Центру конституційних прав, яка також представляє законні інтереси в МКС потерпілих громадян Афганістану.  

Нагадаємо, у серпні 2019 року Місія ООН в Афганістані (UNAMA) заявила, що союзні сили в цій країні вбили більше цивільних, аніж “Талібан”.

Коаліція за Міжнародний кримінальний суд – всесвітня мережа, що складається з понад 2 500 громадських організацій у 150 країнах. До неї також входить Центр прав людини ZMINA

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter