У світі різко засудили погрози США Міжнародному кримінальному суду

Дата: 15 Жовтня 2019
A+ A- Підписатися

Коаліція за Міжнародний кримінальний суд засудила санкційну політику США проти суддів та прокурорів Міжнародного кримінального суду (МКС). Правозахисники вважають, що в такий спосіб уряд президента Дональда Трампа хоче перекрити доступ жертв в Афганістані до правосуддя, і закликають Сенат та Конгрес скасувати таку політику, а підписантів Римського статуту захистити незалежність цього суду. 

Про це йдеться в заяві коаліції, поширеній 10 жовтня. 

Автори повідомлення нагадують про погрози державного секретаря США Майкла Помпео від 9 жовтня. Політик заявив, що США продовжать застосовувати візові санкції “до всіх посадовців МКС, відповідальних за розслідування дій американських військових (в Афганістані. – Ред.) та їхніх союзників без їхньої згоди”.

Заява Помпео пролунала після того, як Досудова палата Міжнародного кримінального суду 17 вересня надала Офісу прокурора МКС право оскаржити рішення МКС від 12 квітня, де міститься відмова розгляду та розслідування міжнародних злочинів в Афганістані. 

Майкл Помпео назвав зусилля Офісу прокурора марними та безглуздими. Він додав, що США поважають рішення інших країн приєднатися до МКС, але й очікують від тих самих країн поваги до рішення США не ратифіковувати Римського статуту.

Держсекретар США Майкл Помпео

Коаліція нагадує, що 15 березня адміністрація Дональда Трампа вдалася до каральних санкцій” проти прокурора МКС Фати Бенсуду, яка просила суддів дозволити відкрити справу про події в Афганістані. У Коаліції за Міжнародний кримінальний суд переконані, що така помста – небезпечний та вкрай руйнівний прецедент.   

Регіональна координаторка коаліції в Північній та Південній Америці Мішель Реєс назвала такі погрози невдалим кроком службовців, які використовують свій мандат для цього. На її переконання, такі дії США послаблюють спроможності суду діяти неупереджено. Мішель Реєс закликала всі зацікавлені сторони реагувати на такі заяви та пильно захищати незалежність МКС. 

Представниця неурядової організації “Немає миру без справедливості” Елісон Сміт назвала залякування з боку Помпео протидією у відправленні правосуддя та помстою тим, хто виконує свої обов’язки.

“Як США можуть вимагати поваги до своїх рішень, коли водночас вони зневажають 122 країни, які вирішили приєднатися до Міжнародного кримінального суду, зокрема й Афганістан?” – дивується вона. 

“Така атака на суд та кричуща спроба залякати незалежних суддів свідчить про неповагу до верховенства права, яку публічно демонструє вдома адміністрація Трампа. Ми закликаємо США діяти як демократія, а не як диктатура, а МКС надіслати чітке повідомлення, що він не буде зазнавати цькувань”, – додала Кетрін Галлахер, старша адвокатка базованого в Нью-Йорку Центру конституційних прав, яка також представляє законні інтереси в МКС потерпілих громадян Афганістану.  

Міжнародний кримінальний суд, Гаага, Нідерланди

Професор Центру глобальних питань Нью-Йоркського університету Дженніфер Трехен вважає, що конструктивна взаємодія із судом була б в інтересах США та відповідала б політиці більшості її союзників у Європі, які підтримують МКС.   

Виконавча директорка громадської організації “Права людини та демократія в Афганістані” Хаді Маріфат нагадує, що Афганістан ратифікував Римський статут 2003 року. Отже, скоєні в цій країні воєнні злочини та злочини проти людяності перебувають під юрисдикцією Міжнародного кримінального суду.

“Будь-які кроки, які США вживають задля уникнення цієї реальності, – поза правовим процесом і мають бути відхилені всіма країнами та людьми, які вірять у верховенство права”, – переконана вона. 

Віцепрезидентка Міжнародної федерації захисту прав людини (FIDH) Ґвісу Яхангірі каже, що афганський народ десятиліттями бореться за своє право на мир, розвиток і справедливість. За її словами, безкарність та криміногенна ситуація в країні живлять одна одну. Вона наголошує, що МКС – унікальний інструмент для афганців, тоді як США своєю війною проти цього суду забирають в афганського народу доступ до правди та справедливості. 

Нагадаємо, у серпні 2019 року Місія ООН в Афганістані (UNAMA) заявила, що союзні сили в цій країні вбили більше цивільних, аніж “Талібан”.

Коаліція за Міжнародний кримінальний суд – всесвітня мережа, що складається з понад 2 500 громадських організацій у 150 країнах. До неї також входить Центр прав людини ZMINA

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter