Уряд запустив пільгове кредитування, щоб посилити енергетичну незалежність: хто може отримати підтримку?

Дата: 22 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Запрацювали урядові програми безвідсоткового кредитування громадян, а також програма “Доступні кредити 5–7–9” для ОСББ та ЖБК на купівлю обладнання для генерації з альтернативних джерел енергії та установок для зберігання енергії. 

Про це розповіли в уряді. 

Ілюстраційне зображення. Фото: Getty Images

Для приватних домогосподарств діє програма пільгового кредитування під 0% для закупівлі обладнання і встановлення сонячних панелей із системами накопичення енергії та вітрових установок. Держава повністю компенсуватиме відсоткову ставку за такими кредитами впродовж 10 років. Сума кредиту може становити до 480 тисяч гривень на придбання та встановлення гібридної системи електропостачання. 

Друга програма передбачає можливість для об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) та житлово-будівельних кооперативів (ЖБК). У її межах можна купувати та встановити генерувальні установки, що виробляють електроенергію з альтернативних джерел, а також установки зберігання енергії та допоміжне обладнання.

Сума кредиту становить до 5 мільйонів гривень терміном до п’яти років під 7% річних. Програма працюватиме в комбінації з програмою “ГрінДІМ”, а ОСББ та ЖБК зможуть отримати до 70% вартості проєкту після його облаштування. 

Для того щоб скористатися державною програмою пільгового кредитування “Доступні кредити 5–7–9” керівництво ОСББ чи ЖБК має подати заявку до одного із 46 банків, які співпрацюють з Фондом розвитку підприємництва. 

Раніше уряд відкрив гарячу лінію щодо енергетики, де можна отримати консультацію, зокрема, щодо кредитування. 

Нагадаємо, що російські військові знищили більшість теплової та третину гідрогенерації електрики України. 

Офіс генпрокурора розглядає російські атаки на українські об’єкти енергетики як складову геноциду. На думку Комісії з розслідування порушень в Україні, уповноваженої Радою ООН з прав людини, російські обстріли енергетичної інфраструктури можуть бути злочином проти людяності. Міжнародний кримінальний суд уже видав перші ордери на арешт відповідальних за атаки.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter