Уряд закликали переглянути “карантинну статтю”, за якою українцям виписали штрафів на 5 млн

Дата: 20 Серпня 2020
A+ A- Підписатися

Правозахисники пропонують уряду оголосити “адміністративну амністію”, у межах якої звільнити громадян від сплати штрафів, накладених судами за порушення правил карантину і несплачених на день оголошення такої амністії. 

З такою пропозицією виступили автори дослідження громадської організації “Асоціація українських моніторів дотримання прав людини”.

Станом на кінець червня українські суди отримали майже 15 тис. протоколів, складених за статтею “Порушення правил щодо карантину людей”. Активно поліція штрафувала людей наприкінці березня та у квітні, коли уряд тільки запровадив обмеження та покарання за їхнє недотримання, а от надалі, коли епідемія коронавірусу набирала обертів, кількість протоколів почала зменшуватись.

Ситуацію, яка склалася до травня в країні, автори дослідження назвали “пандемією порушень” правил карантину, адже населення почало масово і демонстративно ігнорувати заборони на відвідування парків, спортивних майданчиків, зон відпочинку, а також вимоги до самоізоляції людей похилого віку, носіння масок у громадських місцях та правило переміщення “не більш ніж дві особи”.

Через обмежений людський ресурс поліція була не в змозі відповісти на цей виклик, а тому правоохоронці почали застосовувати статтю вибірково, замість штрафів роздаючи громадянам маски.

“Подібна практика вибіркового застосування статті 44-3 КУпАП може розглядатися як у позитивному, так і в негативному контексті. Законодавці, запровадивши невиважені правила карантину в поєднанні із суворими санкціями за їх невиконання, поставили поліцейських перед вибором пріоритетів у головних принципах застосування адміністративного примусу – “справедливість” або “законність”, – зауважують експерти.

З одного боку, як наголошують автори дослідження, “не помічаючи” та не реагуючи на окремі порушення карантину, правоохоронці показали розуміння проблем українців, більшість із яких через обмеження опинились у скрутному матеріальному становищі. На їхню думку, кричуща невідповідність розміру штрафів (від 17 до 34 тисяч гривень) рівню доходів більшості населення була такою очевидною, що поліцейські не хотіли брати на себе відповідальність за суттєве зменшення й без того незначних статків громадян.

Водночас у “вибіркових” діях правоохоронців правозахисники формально вбачають ознаки ігнорування законодавства, оскільки, встановивши факт порушення, поліцейські не мають права звільняти порушників від відповідальності та обмежуватись усним зауваженням, адже такими повноваженнями наділений виключно суд.

На думку правозахисників, порушення прав громадян під час їхнього притягнення до адміністративної відповідальності за порушення карантину мали системний характер, передусім через недоліки правової конструкції статті 44-3 КУпАП та недостатню професійну підготовку поліцейських до її практичного застосування.

Разом з тим, за окремими винятками, правоохоронці продемонстрували й певну гнучкість в оцінюванні настроїв населення в країні:

Поліція не ввімкнула на повну потужність “конвеєр по складанню протоколів” та не вдалася до застосування масштабних адміністративних каральних практик стосовно громадян“.

Окрім “адміністративної амністії” за порушення карантину, правозахисники закликали уряд також терміново переглянути чинну редакцію відповідної статті та передбачити пом’якшення санкцій за її порушення. Зокрема, передбачити оголошення попередження за порушення та суттєво зменшити розміри як мінімального, так і максимального штрафів.

Нагадаємо, що за час дії карантину українські правоохоронці встигли виписати штрафів на 5 млн грн. Так, поліція в Луцьку склала адмінпротокол на місцевого жителя, який неправильно носив маску та не реагував на зауваження охоронця в торговельному центрі. За даними правозахисників, найбільше протоколів поліцейські склали на Дніпропетровщині, Харківщині та в Києві. Менш активними були їхні колеги з Миколаївської, Закарпатської та Хмельницької областей.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter