Уряд усунув бар’єр, який заважав деяким політв’язням отримати фінансову допомогу після звільнення

Дата: 10 Січня 2022
A+ A- Підписатися

Кабмін скасував норму в постанові, згідно з якою допомогу від держави після звільнення могли отримувати лише ті політв’язні, які були в списку СБУ. 

Про це повідомив керівник Об’єднання родичів політв’язнів Кремля Ігор Котелянець з посиланням на віцепрем’єрку, міністерку з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірину Верещук.

Ігор Котелянець

Правозахисник пояснив, що ті бранці Кремля, які не перебували в списку СБУ, не отримували матеріальної допомоги від держави в 100 тисяч гривень. 

Він зазначив, що Об’єднання родичів політв’язнів Кремля понад рік виступало проти такого бар’єра для них і адвокатка Катерина Левченко вигравала суди проти держави, у результаті чого уряд зрештою змінив своє рішення про допомогу бранцям Кремля. 

Як приклад таких громадян Котелянець навів українського політв’язня Олександра Шумкова. Той звернувся до Мінреінтеграції для отримання одноразової допомоги, але держава йому відмовила, бо його не було в “списках СБУ”. Туди потрапляють лише громадяни, яких звільняють через обмін утриманими особами. Тоді як Шумков вийшов з в’язниці після завершення терміну його незаконного ув’язнення.

“З того часу почалися наші вмовляння міністра та заступника міністра ініціювати зміни до постанови Кабміну про допомогу політв’язням”, – написав Котелянець.

Надалі Об’єднання родичів політв’язнів Кремля супроводжувало справу Шумкова в суді й виграло його. 

“Ми ініціювали проведення громадської експертизи роботи Мінреінтеграції. За результатами аналітичної роботи ми сформулювали вимоги до міністерства щодо усунення знайдених нами порушень”, – пояснив правозахисник і додав, що в результаті відомство ухвалило наказ про скасування норми щодо списків СБУ.  

Нагадаємо, за даними Мінреінтеграції, які відомство надало виданню ZMINA, станом на 1 жовтня 2021 року 321 особу, звільнену з російського полону в період 2014–2019 років, міжвідомча комісія визнала такими, що були позбавлені свободи внаслідок збройної агресії проти України. Станом на жовтень цього року Мінреінтеграції виплатило одноразову грошову допомогу в розмірі 100 тисяч грн 255 громадянам. 

За даними українських правозахисних організацій, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 127 людей. ZMINA та газета “День” у серії “День народження за ґратами” щомісяця розповідають історії політв’язнів та закликають небайдужих громадян писати їм листи.
 
Правозахисна спільнота в Україні просить народних депутатів оперативно проголосувати в другому читанні законопроєкт №6104 “Про соціальний і правовий захист осіб, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, та членів їхніх сімей”. 
 
Документ створює механізми соціального та правового захисту людей, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, членів сімей таких потерпілих. Його дія поширюється як на цивільних, так і на тих людей, які входять до складу сил безпеки і сил оборони України.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter