Парламент у першому читанні підтримав законопроєкт про соціальний і правовий захист політв‘язнів Кремля

Дата: 16 Грудня 2021
A+ A- Підписатися

Верховна Рада 16 грудня проголосувала президентський законопроєкт “Про соціальний і правовий захист осіб, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, та членів їхніх сімей” №6104 у першому читанні. 

Про це повідомляє кореспондент видання ZMINA

За законопроєкт проголосували 328 народних депутатів, 13 – утрималися. 

Документ створює механізми соціального та правового захисту людей, стосовно яких встановлений факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, членів сімей таких потерпілих. Його дія поширюється як на цивільних, так і тих людей, які входять до складу сил безпеки і сил оборони України.

Постійний представник президента України в Автономній Республіці Крим Антон Кориневич з трибуни парламенту нагадав, що у російському ув’язненні незаконно перебувають активісти Ірина Довгопола, волонтерка Людмила Гусейнова, правозахисник Сервер Мустафаєв, журналіст Радіо Свобода Владислав Єсипенко, військовослужбовець Юрій Дяченко, перший заступник голови кримськотатарського народу Наріман Джелялов.  

“Його заарештували фактично як покарання за участь в установчому саміті Кримської платформи 23 серпня цього року у Києві”, – сказав Антон Кориневич. 

Крім того, він визначає: 

– підстави та процедури встановлення такого факту;

– повноваження центрального органу виконавчої владиі Комісія з питань встановлення факту позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, що забезпечує формування та реалізує державну політику з питань тимчасово окупованих територій (ТОТ);

– порядок виплати грошової допомоги таким постраждалим, членам сімей таких осіб;

– гарантії на медичну, психологічну та реабілітаційну допомогу;

– порядок надання правового захисту;

– реалізацію житлових, трудових, освітніх прав;

– право на пенсійне забезпечення та загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

У пояснювальній записці обґрунтовується, що відповідно до Конституції, виключно законами визначаються, зокрема, права і свободи людини, громадянина, гарантії цих прав і свобод, основи соціального захисту та охорони здоров’я. Тоді як нині питання соціального та правового захисту незаконно утримуваних Росією громадян України регулюється підзаконними нормативно-правовими актами. 

Законопроєкт не діятиме до тих людей, стосовно яких після 20 лютого 2014 року набрав законної сили обвинувальний вирок українського суду або вирок міжнародної судової установи за злочини проти основ національної безпеки України, міжнародні злочини та інші кримінальні правопорушення, вчинені в умовах збройного конфлікту на ТОТ або пов’язані зі збройною агресією проти України.

Документ передбачає виплату щорічної державної грошової допомоги незаконно утримуваним громадянам України. Також передбачається одноразова державна грошова допомога у разі: 

– загибелі, смерті такої людини в період перебування в умовах позбавлення свободи;

– смерті звільненої людини протягом року після її звільнення, якщо смерть настала внаслідок поранення, контузії, каліцтва, захворювання, нещасного випадку;

Планується створення та функціонування Єдиного реєстру осіб, стосовно яких встановлений факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України. Це буде електронна база даних, призначена для реєстрації, зберігання, захисту, обробки, використання інформації про постраждалих людей. 

Верховна Рада також проголосували за скорочення наполовину строків подачі пропозицій та правок до другого читання цього законопроєкту №6104. За це рішення проголосували 323 депутати. 

Як відомо, протягом восьми років тимчасової окупації територій України Росією, її  окупаційною адміністрацією на ТОТ систематично здійснюється незаконне затримання, утримування та позбавлення свободи громадян України.

За даними українських правозахисних організацій, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 127 людей. ZMINA та газета “День” у серії “День народження за ґратами” щомісяця розповідають історії політв’язнів та закликають небайдужих громадян писати їм листи.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter