Експолітв’язень Олександр Шумков судиться з Мінреінтеграції за одноразову соціальну допомогу

Дата: 06 Грудня 2021
A+ A- Підписатися
Експолітв’язень Олександр Шумков виграв суд першої інстанції про протиправну бездіяльність Мінреінтеграції, яка позбавила його соціальної допомоги після звільнення.
 
Про це повідомляє Об’єднання родичів політв’язнів Кремля, яке надає юридичний супровід у цій справі. 
 
Олександр Шумков (у центрі) під час акції під Офісом президента на підтримку бранців Кремля 28 серпня 2021 року

У правозахисній організації нагадують, що Росія ув’язнила громадського активіста і військовослужбовця Збройних сил України Олександра Шумкова 2017 року за участь в організації “Правий сектор”. Чоловік відбув незаконне покарання в колонії м. Брянськ. 25 грудня 2020 року в нього завершився строк ув’язнення, і він повернувся до України, у рідне місто Херсон.

Після звільнення політв’язень звернувся до Мінреінтеграції із заявою, у якій просив визнати його таким, що був позбавлений свободи внаслідок збройної агресії проти України. Таке визнання за законодавством обов’язкове, щоб претендувати на отримання матеріальної допомоги після звільнення.
 
В об’єднанні пояснюють, що заява подається до міністерства, а вже відповідне рішення має ухвалювати спеціально створена для цього міжвідомча комісія. Утім, Мінреінтеграції не скерувало заяву Олександра Шумкова до цієї комісії, а натомість надіслало листа-відмову з інформацією про те, що СБУ не занесла його до переліку звільнених осіб.
 
Водночас міністерство підтвердило, що Шумков перебуває на обліку осіб, позбавлених особистої свободи органами влади Російської Федерації на території РФ у зв’язку з їхньою політичною діяльністю.
 
Правозахисна організація наголошує, що такі дії міністерства позбавили політв’язня можливості претендувати на законну матеріальну допомогу в 100 тисяч гривень, які необхідні для оплати лікування, оренди житла та побутових потреб до моменту, поки експолітв’язень не відновиться та зможе працевлаштуватися.
 
Повідомляється, що Херсонський окружний адміністративний суд повністю задовольнив позовні вимоги та  визнав протиправною бездіяльність Мінреінтеграції, зобов’язавши відомство передати заяву Шумкова на розгляд міжвідомчої комісії. Та у відповідь на це міністерство вирішило в апеляційному порядку оскаржувати рішення суду.
 
“Україна постійно закликає світове співтовариство підтримати її в справі звільнення політв’язнів Кремля. А профільне міністерство тим часом за бюджетні кошти своєю протиправною бездіяльністю водить уже звільнених політв’язнів колами бюрократичного та судового пекла в їхньому намаганні отримати обіцяну підтримку від держави… Розцінюємо поведінку Мінреінтеграції як таку, що не відповідає положенню про це міністерство, ігнорує конституційне право заявника на розгляд звернення уповноваженим органом”, – обурюються в правозахисній організації.
 
Правозахисники нагадують, що незаконне ув’язнення Шумкова визнане зверненням Верховної Ради до парламентів іноземних держав, парламентських асамблей міжнародних організацій, світовими лідерами та міжнародною спільнотою у зв’язку з неправосудним вироком. Так само політичні мотиви й несправедливість ув’язнення раніше неодноразово визнавалися, зокрема, й самим Мінреінтеграції, МЗС Великої Британії, за результатами 20-го Саміту Україна – ЄС, Місією США при ОБСЄ.
 
Нагадаємо, раніше ZMINA повідомляла, що з порядку денного Верховної Ради зникли невідкладні законопроєкти про захист бранців Кремля (№6104, 6105, 6106). 
 
Законопроєкти, на ухваленні яких наполягають правозахисники, визначають: 
  • підстави та процедури встановлення факту позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України;
  • повноваження центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику з питань тимчасово окупованих територій (ТОТ);
  • порядок виплати грошової допомоги таким потерпілим, членам сімей таких осіб;
  • гарантії на медичну, психологічну та реабілітаційну допомогу;
  • порядок надання правового захисту;
  • реалізацію житлових, трудових, освітніх прав;
  • право на пенсійне забезпечення та загальнообов’язкове державне соціальне страхування.
Нагадаємо, за даними українських правозахисних організацій, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 127 людей. ZMINA та газета “День” у серії “День народження за ґратами” щомісяця розповідають історії політв’язнів та закликають небайдужих громадян писати їм листи.
 
За даними Мінреінтеграції, яке відомство надало виданню ZMINA, станом на 1 жовтня 2021 року, 321 особу, яких було звільнено з російського полону в період 2014-2019 років, міжвідомча комісія визнала такими, що були позбавлені свободи внаслідок збройної агресії проти України. Станом на жовтень цього року Мінреінтеграції виплатило одноразову грошову допомогу у розмірі 100 тисяч грн 255 громадянам. 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter