З порядку денного Ради зникли невідкладні законопроєкти про захист бранців Кремля – правозахисниця

Дата: 02 Грудня 2021
A+ A- Підписатися

Співзасновниця Медійної ініціативи за права людини  Марія Томак обурилася тим, що Верховна Рада вже щонайменше другий пленарний тиждень не розглядає невідкладні законопроєкти (№6104, 6105, 6106) про соціальний і правовий захист в’язнів Кремля.

Про це правозахисниця написала на своїй фейсбук-сторінці

Якщо в попередні дні ці законопроєкти були на порядку денному, то з порядку денного 2 грудня вони зникли. 

“Я не хочу применшувати важливості інших законопроєктів, але невже у фракції “Слуга народу” вважають, що, скажімо, комунальне майно Державної служби з надзвичайних ситуацій важливіше за незаконно утримуваних осіб, їхні родини і те, що відбувається з політичними переслідуваннями на окупованих територіях?” – здивувалася вона. 

Внесений президентом Володимиром Зеленським законопроєкт створює механізми соціального та правового захисту людей, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, членів сімей таких потерпілих. Його дія поширюється як на цивільних, так і тих людей, які входять до складу сил безпеки і сил оборони України. 

Крім того, він визначає: 

  • підстави та процедури встановлення такого факту;
  • повноваження центрального органу виконавчої владиі Комісія з питань встановлення факту позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, що забезпечує формування та реалізує державну політику з питань тимчасово окупованих територій (ТОТ);
  • порядок виплати грошової допомоги таким постраждалим, членам сімей таких осіб;
  • гарантії на медичну, психологічну та реабілітаційну допомогу;
  • порядок надання правового захисту;
  • реалізацію житлових, трудових, освітніх прав;
  • право на пенсійне забезпечення та загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Нагадаємо, за даними українських правозахисних організацій, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 127 людей. ZMINA та газета “День” у серії “День народження за ґратами” щомісяця розповідають історії політв’язнів та закликають небайдужих громадян писати їм листи.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter