“Укренерго” відновило живлення ЗАЕС

Дата: 09 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Фахівці “Укренерго” відновили енергоживлення Запорізької АЕС. 

Про це повідомили на офіційній сторінці компанії у фейсбуку. 

Макет ядерного реактора на Запорізькій атомній електростанції в Україні. Фото: “Укрінформ”

Без енергопостачання станція була щонайменше десять годин. 

“Станція переходить з дизель-генераторів на отримання електроенергії для власних потреб з Об’єднаної енергосистеми України”, – кажуть енергетики. 

На момент написання новини інформацію про відновлення живлення на ЗАЕС не підтвердили у “Енергоатомі”. Водночас там ще раз закликали світову спільноту діяти, щоб вивести російські війська з території Запорізької АЕС та передати її під повний контроль компетентного легітимного оператора. 

Якби станцію не під’єднали до живлення протягом 10–15 дніві Різні дані щодо кількості генераторів, які живлять станцію, та терміну їх роботи назвали у "Енергоатомі" та МАГАТЕ: у перших 18 генераторів та 10 днів, а у других – 20 та 15 відповідно. , то експерти прогнозували ядерну катастрофу. 

Голова МАГАТЕ Рафаель Гроссі, коментуючи ситуацію 9 березня, порівняв роботу очолюваної ним агенції із підкиданням кубика. 

“Мене дивує самовдоволення – що ми робимо, щоб цього не сталося (ядерної катастрофи. – Ред.)? Ми — МАГАТЕ, ми покликані дбати про ядерну безпеку. Кожен раз ми кидаємо кубик. І якщо ми дозволимо цьому продовжуватись раз у раз, то одного дня удача закінчиться”, – сказав він.  

Нагадаємо, що частина Запорізької області, зокрема Енергодар і ЗАЕС, перебуває під окупацією росіян із березня 2022 року. Станція станом на сьогодні працює фактично під контролем “Росатому”. 

Попри це та дані про допомогу у постачанні зброї російській армії, світ не вводить щодо “Росатому” санкції, адже російський холдинг контролює значну частину ринку ядерного палива та технологій. З наступного року всі українські АЕС працюватимуть на американському паливі, аби позбавитись такої залежності. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter