Україну вчергове закликали ратифікувати Стамбульську конвенцію

Дата: 04 Грудня 2019
A+ A- Підписатися

Європейський Союз та Рада Європи закликають Україну без зволікань ратифікувати Стамбульську конвенцію, адже насильство над жінками залишається однією з найгостріших соціальних проблем у країні. 

Про це йдеться в заяві на сайті Представництва ЄС в Україні.

У представництві зазначили, що кількість жертв домашнього насильства в країні сягає 1,1 мільйона, а саме явище має руйнівні фізичні та психологічні наслідки для жінок, сімей та громад.

“Трагічно, ця проблема часто залишається прихованою й такою, про яку не повідомляють. Це трапляється через почуття сорому, байдужості чи навіть терпимість до такого насильства. Для держав запобігання та боротьба проти насильства над жінками не є жестом доброї волі, а правовим зобов’язанням. Жертви ґендерно зумовленого насильства мають юридичне право на захист, підтримку соціальних служб та правосуддя”, – наголосили дипломати. 

ЄС назвав позитивним кроком ухвалення ще у 2017 році Закону “Про запобігання та протидію домашньому насильству”, однак дипломати закликали Україну не зупинятись у питанні запобігання домашньому насильству. 

Як відомо, останні дослідження ООН показують – третина всіх жінок і дівчат упродовж свого життя зазнають фізичного чи сексуального насильства. Україна не є винятком, адже 67% опитаних експертами ОБСЄ жінок у країні розповіли, що зазнали психологічного, фізичного або сексуального насильства упродовж свого життя.  Найчастіше кривдниками виступають партнери жертви. Майже три з десяти жінок (28%), у яких був партнер, кажуть, що вони зазнали фізичного або сексуального насильства з його боку. 

Нагадаємо, що Стамбульську конвенцію мали ратифікувати в Україні ще в 2016 році, як це було записано в Плані законодавчого забезпечення реформ в Україні. Спочатку ратифікація відкладалася на липень, а потім на серпень. 

Однією з причин гальмування цього процесу є критика з боку Всеукраїнської ради церков і релігійних організацій (ВРЦіРО), яка публічно виступила проти ратифікації документа. Представник Ради церков, зокрема, заявив, що конвенція не передбачає можливості застережень щодо окремих її положень, які стосуються поняття ґендера в його розумінні як чоловіча та жіноча статі, що становить неприпустимі загрози для інституту сім’ї та подружжя в Україні.

Однак останні пояснення Венеційської комісії показують – жодної “гомопропаганди”, про яку активно говорять противники документа,  у конвенції немає

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter