Українських правоохоронців навчатимуть проводити процесуальні інтерв’ю на зміну традиційним допитам

Дата: 26 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

В Україні розробили першу національну програму навчання правоохоронців проведенню процесуального інтерв’ю на зміну традиційним допитам. 

Про це розповів очільник Офісу генерального прокурора Андрій Костін

Терміном “процесуальне інтерв’ю”, як правило, позначають методи проведення допитів, розроблені слідчими разом із психологами. Одним із головних принципів, на яких побудоване процесуальне інтерв’ю, є ненасильницька комунікація. 

До прикладу, під час проведення такого опитування людина може обирати й виявляти різні поведінкові реакції: від активного спілкування до ворожості й мовчання. Експерти, які готували методичні рекомендації, наголошують, що знання психологічних закономірностей і механізмів, що лежать в основі людської поведінки, є важливим чинником успішного спілкування, які мали б засвоїти правоохоронці. 

“Процесуальне інтерв’ю орієнтує правоохоронців на систематичне та всебічне розслідування обставин вчиненого злочину та запобігає встановленню передчасних висновків. Ефективність таких методик підтверджують і наші партнери з Міжнародного кримінального суду”, – каже Костін. 

Нині вже дві групи прокурорів пройшли навчання за розробленою програмою. Найближчим часом такі тренінги проведуть й для інших прокурорів, слідчих СБУ, ДБР та Національної поліції.

Нагадаємо, що торік в Офісі генерального прокурора змінили підхід до роботи зі злочином сексуального насильства в умовах війни. До прикладу, раніше потерпілих могли допитувати по 1215 разів, але зараз так не роблять. Тепер спілкування обмежується одним-двома разами й лише тоді, коли потерпілі хочуть говорити. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter