Українських полонених утримують в неопалюваних та вологих камерах – джерело

Дата: 26 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

Айдарівця Ігоря Гайоху, військовополоненого Дмитра Рейваха та цивільного Артема Баранова тримають у неопалювальних та вологих камерах.

Про це виданню ZMINA повідомили власні джерела.

Ілюстративне зображення. Фото: Depositphotos
Як свідчить джерело, камера, у якій утримують Гайоху, Рейваха та Баранова, розташована у підвальному неопалювальному приміщенні. Через надмірну вологість ув’язнені змушені ходити у мокрому одязі та постійно хворіють. 

“Утримуючи українців у холодній камері, росіяни, по суті, піддають їх тортурам. Це кричуще порушення прав людини. Їхні рідні звертаються в усі можливі інстанції, які б допомогли вплинути на цю ситуацію”, – зазначає співрозмовник видання.

За словами джерела, у камері, яка розрахована на 5 осіб, утримують 12 ув’язнених. До 5 вже наявних ліжок тюремники додали ще 5. Утім, оскільки полонених 12, а ліжок всього 10, дві людини змушені спати на холодній підлозі.

У камері є лише один туалет. Щоденно в’язнів виводять на прогулянку, яка триває годину. Зазвичай їм дають супи, тушковану капусту, рибу, сірий хліб та чай.

Нещодавно частину СІЗО, де утримуються українці, затопило. У камери набралось води по кісточку. Того ж дня через підтоплення в’язниці полонених не возили на слідчі дії. Досі невідомо, чи висушили росіяни камери, щоб там не утворився грибок”, ­– зазначає джерело.

Нагадаємо, російський суд почав розглядати “справу” бійців батальйону “Айдар” 20 червня 2023 року. На лаві підсудних були такі військовополонені: В’ячеслав Байдук, Ігор Гайоха, Віталій Грузинов, Владислав Єрмолінський, Семен Забайрачний, Сергій Калінченко, Віталій Крохалев, Володимир Макаренко, Роман Недоступа, Сергій Нікітюк, Євгеній П’ятигорець, Тарас Радченко, Олександр Таранець, Дмитро Федченко, Микола Чуприна, Андрій Шолик, Марина Міщенко та Лілія Прутян.

Росіяни звинуватили полонених у порушенні “статей кримінального кодексу ДНР”,  зокрема їм закидають “насильницьке захоплення влади та зміну конституційного ладу” “ДНР” та “участь у діяльності терористичної організації”.

П’ятьох українських військовополонених, Юрія Макаренка, Дмитра Рейваха, Івана Безлєпкіна, Гліба Петрука і Володимира Пузанова, росіяни звинуватили в участі у “терористичній організації”. 

Мешканця Нової Каховки Артема Баранова росіяни викрали з власної квартири 13 серпня 2022 року. Спочатку чоловіка утримували в підвалі Каховського поліційного відділку, після чого перевезли до табору утримання військовополонених в окупованому Севастополі. Там він нібито мав очікувати на обмін, але натомість наступні кілька місяців його переправляли до різних в’язниць на території Росії. В лютому 2023 року проти Баранова порушили кримінальну справу за статтею “шпигунство”, за якою він може отримати від 10 до 20 років ув’язнення. Чоловік має проблеми зі здоров’ям, і рідні побоюються, що він може не витримати умов полону. 

Зокрема, за словами родичів, в Артема вроджена вада серця, панкреатит та клишоногість (йому тричі робили операцію на нозі). Крім того, його мати тяжко хвора: у неї рак горла та діабет. Невідомо, чи зможе вона дожити до повернення сина. 


Центр прав людини ZMINA разом з українськими та міжнародними партнерами документує насильницькі зникнення, затримання та викрадення цивільних осіб на тимчасово окупованих територіях. Якщо ваші рідні зникли або ви маєте побоювання, що їх могли викрасти, напишіть, будь ласка, на нашу електронну адресу es@humanrights.org.ua. Наш представник зв’яжеться з вами. 

Отримана інформація за згодою заявника буде використана для звернень до національних та міжнародних слідчих органів, а також міжнародних організацій для внесення ними інформації до періодичних звітів, зокрема до Комітету ООН проти тортур, Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідувань подій в Україні, Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні, Міжнародного кримінального суду тощо, для  документування та подальшого розслідування скоєних воєнних злочинів в Україні та притягнення винних до відповідальності.

Проєкт “Боротьба з безкарністю за найсерйозніші міжнародні злочини в контексті російської збройної агресії в Україні” реалізується за підтримки Швейцарського Федерального департаменту закордонних справ.

Публікація підготовлена в рамках проєкт “Боротьба з безкарністю за найсерйозніші міжнародні злочини в контексті російської збройної агресії в Україні”, реалізованого за підтримки Швейцарського Федерального департаменту закордонних справ. Погляди та ідеї, викладені у цій публікації, є виключно поглядами авторів і не відображають позицію чи політику Швейцарського Федерального департаменту закордонних справ та швейцарського уряду.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter