Українські ЗМІ піддаються потужним хакерським атакам ворога

Дата: 25 Березня 2022
A+ A- Підписатися

Сайт Інституту масової інформації (ІМІ) та новинний сайт “Суспільного” 25 березня зазнали потужних DDoS-атак, через що могли працювати з перебоями.

Про це повідомляється на сайтах видань. 

Фото автора cottonbro: Pexels

ІМІ пов’язує кібератаку з публікацією списку про 148 злочинів, які Росія скоїла проти українських журналістів та медіа протягом місяця з початку широкомасштабного вторгнення в Україну — з 24 лютого до 24 березня 2022 року.

“Ми продовжуємо повідомляти про свободу слова та злочини рф проти журналістів та медіа у своїх соцмережах: Facebook та Instagram“, — говориться в повідомленні.

У ІМІ нагадали, що з 24 лютого сайт видання щоденно зазнавав кібератак, які вчиняли хакери з РФ. Зловмисники використовували різні способи для зламу сайту, щоб заволодіти доступом до адміністрування. Зокрема, намагалися знайти уразливість за допомогою прописання скриптів у формі донатів. Проте через високий ступінь захисту їм це не вдалося.

Суспільне в телеграм-каналі зазначило, що розв’язує проблему та продовжує повідомляти новини у своїх соцмережах: телеграмі, фейсбуку, інстаграмі, ютубі, вайбері та твіттері.

Сайт видання вже атакували 1 березня, за даними мовника, запустили вірус, який знищує файли.

Громадянам України 4 березня почали надходити електронні листи з підозрілим вмістом нібито від пресслужби Суспільного мовника.

Нагадаємо, що з початку широкомасштабного вторгнення в Україну, з 24 лютого до 24 березня 2022 року, російські окупанти скоїли 148 злочинів проти журналістів та медіа в усіх регіонах нашої країни.

Зафіксовано численні DDoS-атаки на сайти українських онлайн-медіа та громадських організацій, які висвітлюють війну Росії проти України. Хакерських атак зазнали сайти “Суспільного”, НВ, 5 каналу, “Бабеля”, луцький сайт “Конкурент”, видання “Полтавська хвиля”, сайт херсонської газети “Новий день”, фінансове видання Minfin.com.ua, херсонське видання МОСТ, сайт телеканалу “Еспресо” тощо. Водночас ІМІ фіксує фішингові атаки на українські редакції та журналістів.

Найбільше злочинів Росія скоїла в Києві та області — вбивства, поранення, зникнення, викрадення, обстріли журналістів, погрози, кіберзлочини. Далі Запоріжжя та Херсонщина, деякі міста цих регіонів окуповані російською армією. Там зафіксували випадки викрадень, обстрілів журналістів, погроз, кіберзлочини захоплень редакцій медіа та вимкнення українського мовлення.

З початку повномасштабного вторгнення Росії українські правозахисні організації фіксують численні випадки насильницьких зникнень громадських активістів, волонтерів, журналістів та представників місцевої влади в окупованих населених пунктах та містах в облозі, а також є випадок викрадення рятувальника, задіяного в евакуації цивільних.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter