Українські діти за кордоном вивчатимуть онлайн “український компонент”, а решту предметів відвідуватимуть очно

Дата: 15 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

Дітям, що вимушено перебувають за кордоном унаслідок повномасштабного російського вторгнення, дозволили вивчати онлайн деякі українські предмети, а решту – відвідувати очно в місці проживання. 

Про це розповіли в МОН. 

Фото: Reuters / Clodagh Kilcoyne
Предмети з програми українських шкіл, які мають вивчати діти-біженці, назвали “українським компонентом”. Передусім це історія, українська мова та література, що необхідні для вступу до українських вишів, однак офіційного переліку предметів поки не оприлюднили.

На засвоєння “українського компонента”, як розраховують урядовці, школярі витрачатимуть шість-вісім годин на тиждень, а в підсумку не втратять зв’язку з державою. 

“Нова форма навчання для дітей за кордоном лише у вибраних дистанційних школах у кожній області, а значить зменшення навантаження вчителів та класів там, де вони можуть працювати очно чи змішано”, – пояснюють посадовці. 

Окрім цього, уряд також запровадив спрощену систему перезарахування частини навчальних дисциплін, засвоєних у закордонних школах.  

Точну кількість дітей, які разом з батьками вимушено покинули Україну через російське вторгнення, назвати складно, втім очільник уряду Денис Шмигаль наводив дані щодо близько мільйона осіб. Загальна ж кількість українських біженців лише в ЄС сягнула понад 5 мільйонів. 

Нагадаємо, що лише трохи більш ніж половина українців планує повертатися додому після остаточного завершення повномасштабної війни. “Точно планують” повернутися додому 50% українців, “радше планують” – 24%. Однак що довше триватиме війна, то більше людей адаптуються до життя за кордоном і не повернуться до України, зазначають дослідники. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter