Українка Марина В’язовська отримала найпрестижнішу математичну нагороду й стала другою жінкою-лауреаткою за майже 90 років

Дата: 05 Липня 2022
A+ A- Підписатися

Завідувачка кафедри теорії чисел у Швейцарському федеральному технологічному інституті Лозанни та українська математикиня Марина В’язовська стала лауреаткою медалі Філдса – найпрестижнішої відзнаки в математиці, що надається молодшим за 40 років ученим за значний вклад у науку. 

Про це повідомили на сайті Міжнародного математичного союзу. 

Фото: Ecole Polytechnique Federale de Lausanne

На золотій медалі нанесено зображення Архімеда і напис: “Побороти свою людську обмеженість і завоювати Всесвіт”, а на зворотному боці – “Математики, які зібралися зі всього світу, вшановують чудовий вклад у пізнання”.

Медаль вручають з 1936 року, однак за цей час жінки ставали лауреатками нагороди лише двічі. До присудження В’язовській її отримувала Мар’ям Мірзахані у 2014 році.

Іншими лауреатами цьогорічної премії стали Х’юго Дюмініль-Копен із Франції,  Джун Ху зі США та Джеймс Мейнард із Великобританії. 

В’язовська отримала нагороду за роботу над задачею щодо пакування сфер у 8 та 24 вимірах, яку раніше розв’язували максимум для трьох вимірів.

Як пояснюють в інституті Лозанни, вона розв’язала питання, яке бентежило математиків понад чотири століття: як упакувати сфери, наприклад апельсини, складені в піраміду, якнайближче одна до одної. У 1611 році Йоганн Кеплер без доказів припустив, що найкращим рішенням для упаковування сфер у тривимірному просторі є форма піраміди, а остаточно ця гіпотеза була доведена в 1998 році.

Упаковування сфер відіграє ключову роль у теорії інформації та в теорії кодів, що виправляють помилки. Останні дослідження В’язовської, як кажуть її колеги, одного разу можуть допомогти розв’язати широкий спектр повсякденних проблем.

Вязовська народилася в Києві 1984 року, і пристрасть до математики в неї з’явилася ще в ранньому віці.  Отримавши ступінь бакалавра Київського національного університету імені Тараса Шевченка, вона переїхала до Німеччини, щоб отримати ступінь магістра в Технічному університеті Кайзерслаутерна (2007), а потім приєдналася до Боннського університету, де у 2013 році отримала ступінь доктора філософії з модульних форм. 

У грудні 2016 року вона погодилася на пропозицію Швейцарського федерального технологічного інституту Лозанни стати доценткою, і вже за рік стала професоркою.

Нагадаємо, що торік в Україні проводили виставку “Наука – це вона”, в межах якої розповідали про 12 видатних українських науковиць, серед яких була й В’язовська. 

Фотографія обкладинки: Ecole Polytechnique Federale de Lausanne

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter