Активістки закликають усіх охочих проводити виставку “Наука – це вона”, присвячену українським науковицям: як долучитись?

Дата: 14 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

Освітній артпроєкт “STEM is FEM” закликає всіх охочих долучитися до виставки “Наука – це вона” та провести експозицію в будь-якій точці країни та в будь-який час. 

Про це активістки повідомили у фейсбуку. 

Фото: фейсбук-сторінка STEM is FEM

Щоб популяризувати залучення жінок до науки, на початку року в Україні провели конкурс есеїв серед дівчат віком від 14 до 21 року.

Вони мали написати свої твори про 12 українських науковиць: кібернетикиню та авторку першої у світі мови програмування Катерину Ющенко, математикиню Клавдію Латишеву, молекулярну біологиню Ганну Єльську, фізикиню Антоніну Прихотько, фізикиню Ольгу Перевозчикову, нейроморфологиню Галину Скибу, нейробіологиню Нану Войтенко, математикиню Олену Ванєєву, орнітологиню Наталію Атамась, генетикиню Оксану Півень, генетикиню Світлану Арбузову та математикиню Марину В’язовську

У підсумку на конкурс подали 561 роботу, а переможницею стала авторка есе про Наталію Атамась Анастасія Суворова. Невдовзі після визначення переможниці українські художниці підготували ілюстрації до есеїв, які перетворили на плакати, а активістки зібрали близько 300 комплектів для виставки. 

Щоб провести її у своєму регіоні, необхідно мати місце, наприклад освітній заклад, бібліотеку, громадський простір, юнацьку школу творчості чи будь-яку іншу установу, та заповнити відповідну форму

Виставка на станції метро “Золоті ворота”. Фото: hmarochos.kiev.ua

“Ви можете провести експозицію з нашими плакатами в будь-який час і будь-яку кількість разів. Повертати їх не потрібно! Ми відправляємо матеріали нашим коштом”, – наголошують активістки. 

Виставку “Наука – це вона” раніше вже проводили в будівлі Міністерства закордонних справ та на станції Київського метрополітену “Золоті ворота”. 

Відомо, що в жінок та чоловіків, згідно з дослідженнями ЮНЕСКО, з дитинства закладені різні можливості для подальшого успіху в житті. Так, 15 млн дівчаток у світі не мають навіть змоги навчитися читати й писати в початковій школі, через що із 750 млн дорослих, які не вміють читати, дві третини становлять жінки.

Відповідно до міжнародних стандартів, чоловіки і жінки мають рівні права на повноцінну участь у всіх аспектах життя, зокрема в науці. Однак на практиці жінкам набагато важче повною мірою скористатися цими правами.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter