Українці ще кілька місяців можуть позиватися проти Росії в Європейському суді з прав людини

Дата: 31 Травня 2022
A+ A- Підписатися
Попри те що Росію виключили з Ради Європи, українці мають змогу протягом кількох місяців позиватися проти Росії в Європейському суді з прав людини (ЄСПЛ) та отримувати компенсації за порушення прав. 
 
Про це нагадує редактор “Європейської правди” Сергій Сидоренко на своїй фейсбук-сторінці
 

Редактор вважає, що стягнути з Росії компенсації можна буде за судовими рішеннями в межах всеосяжного врегулювання.

За його словами, Міністерство юстиції наразі готує нову велику міждержавну заяву України проти РФ, до якої може внести також порушення прав громадян. Для цього міністерство запустило проєкт “Скажи правду”.
 
Громадян просять подати заявку про заподіяні втрати через ресурс https://humanrights.gov.ua. На цій сторінці можна заповнити просту форму з інформацією про злочин, свідків та жертв, додати медіадокази та розповісти якомога більше про те, що сталося.
 
Нагадаємо, що 16 березня Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила рішення про виключення Росії з організації, а також закликала надати Україні засоби захисту повітряного простору. За це рішення проголосувало 216 осіб, проти жодного голосу, утрималося три.

Під час розгляду резолюції надійшло повідомлення про те, що Росія, розуміючи, яким буде рішення щодо неї, подала до Страсбурга заяву про самостійний вихід. Проте це не зупинило процедури виключення.

В ухваленому документі ПАРЄ рекомендувала припинити членство РФ у Раді Європи через несумісність дій Росії з принципами організації.

Водночас через те, що країна до кінця нинішнього року формально лишається учасником організації, тут попросили пришвидшити розгляд позовів проти Росії в Європейському суді з прав людини.

Попри те що російські дипломати проінформували про денонсацію Європейської конвенції з прав людини та відмову від сплати щорічного членського внеску до РЄ, це не звільняє РФ від відповідальності за систематичні порушення прав людини, які вона вчинила на території України, Грузії та в себе вдома, пояснили юристи “Крим SOS“.

Офіційно Росія вийде з Ради Європи лише 1 січня 2023 року, тож усі індивідуальні та міждержавні скарги, подані проти РФ до цього моменту, розглядатимуться й надалі. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter